Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζωή χωρίς… καλαμάκια

Μπατονέτες, ποτήρια από φελιζόλ και καλαμάκια είναι μερικά μόνο από τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσεως που δεν θα βρίσκουμε στα καταστήματα από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μετά την πλαστική σακούλα των σουπερμάρκετ, η χρήση της οποίας έχει περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, έρχεται η σειρά για μια σημαντική ομάδα πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που σύμφωνα με σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα είναι διαθέσιμα προς χρήση από τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα και από τις 3 Ιουλίου 2021 μπαίνει τέλος στα εξής προϊόντα μίας χρήσης:

Μαχαιροπίρουνα
Πιάτα
Καλαμάκια
Περιέκτες από φελιζόλ
Κυπελάκια ποτών από φελιζόλ
Περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ
Αναδευτήρες ποτών
Μπατονέτες
Στηρίγματα για μπαλόνια
Πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά

Η τελευταία κατηγορία είναι και η πιο «πονηρή», καθώς μπορεί να περιλαμβάνει σειρά προϊόντων που σήμερα χρησιμοποιούνται καθημερινά, ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει τα πλαστικά ποτήρια. Ωστόσο για τη χρήση τους το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει μία προσέγγιση όμοια με εκείνη που είχε υιοθετηθεί για τις πλαστικές σακούλες. Έτσι, για κάθε πλαστικό ποτήρι θα επιβάλλεται από τις αρχές του 2022 περιβαλλοντικό τέλος 5 ευρωλεπτών, ενώ τελος άλλων 5 ευρωλεπτών θα επιβάλλεται στο καπάκι για προϊόντα takeaway. Το συνολικό ποσό των 10 ευρωλεπτών αναμένεται να προκαλέσει τη στροφή των καταναλωτών σε ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και, κατ’ επέκταση, να μειώσει τις ποσότητες πλαστικών που καταλήγουν είτε στις χωματερές είτε στα συστήματα ανακύκλωσης.

Πηγή: fpress.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 Η συμφιλίωση της Αριάδνης με τη Βασιλική κάνει...