Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της αγοράς;

Tου Άγη Βερούτη

Η αβεβαιότητα που προκαλεί στην αγορά η διαρκής συζήτηση περί γενικευμένου lockdown προκαλεί οικονομική ζημιά σχεδόν όση θα προκαλούσε το ίδιο το lockdown:

– οι καταναλωτές φοβούνται και αναβάλουν τις αγορές τους
– οι εταιρικοί πελάτες (Β2Β) καθυστερούν τις πληρωμές προς προμηθευτές ώστε σε περίπτωση εφαρμογής του να έχουν περισσότερα μετρητά διαθέσιμα.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα αρνητικό σπιράλ μείωσης τζίρων και μείωσης ρευστότητας στην αγορά.

Πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία περί “επερχόμενου” ή “συζητούμενου” ή “υπό αξιολόγηση” lockdown ΑΜΕΣΑ, διότι τα αποτελέσματα στην οικονομία ήδη είναι καταστροφικά.

Πολλές επιχειρήσεις που κατάφεραν να μην κλείσουν στο προηγούμενο lockdown ακόμη δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν στον απαραίτητο τζίρο για να επιβιώσουν, και άλλες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διορθώσουν τη ρευστότητά τους καθώς οι εταιρικοί πελάτες συνεχίζουν να είναι πίσω στις πληρωμές.

Σε περίπτωση πραγματικού γενικευμένου lockdown, που πάντως η πραγματική κυβέρνηση διαψεύδει, τα λουκέτα θα κάνουν ομοβροντία και πιθανόν η αγορά θα κάνει να επανέλθει μια πενταετία ή και παραπάνω.

Είναι πλήρως αντιληπτό ότι η πανδημία είναι πραγματική, και ότι οι πνεύμονες όσων νοσούν γεμίζουν βλέννα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δημιουργείται ενδοαγγειακή πήξη σε όλο το σύστημα, ότι ο ιός επιτίθεται στην καρδιά και στους μυς μεταξύ αυτών και τους μυς των ίδιων των αγγείων, ότι χάνεις την όσφρηση και τη γεύση, και τελικά από περισσότερο από 1.233.229 κλινικά δείγματα που έχουν ελεγχθεί, έχουν βρεθεί 16.286 κρούσματα (1,32%) και έχουν πεθάνει συνολικά 357 άνθρωποι (2,2% των κρουσμάτων ή 0,03% των ελέγχων ή 32,5 ανά εκατομμύριο του πληθυσμού) κυρίως από υποκείμενα νοσήματα (επίσημα στοιχεία 23/9/2020).

Όποιος δεν φοράει μάσκα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα και κλειστούς χώρους με κόσμο είναι ηλίθιος ή και αυτοκτονικός. Όμως η συνεχής γενικευμένη απειλή για να πειστούν οι ηλίθιοι να μην είναι ηλίθιοι, σκοτώνει την οικονομία.

Ας μην σκοτώσουμε λοιπόν την οικονομία μας επειδή υπάρχουν κάποιοι ηλίθιοι. Ας πολλαπλασιάσουμε τα πρόστιμα, αντί π.χ. ένα κλαμπ που παρανομεί να πληρώνει €10.000 πρόστιμο αν κάνει πάρτι με 500 άτομα, ας μπει πρόστιμο €1.000 ανά άτομο πάνω από το όριο. Αντί να μπαίνει το ίδιο πρόστιμο €150 αν μπει κάποιος χωρίς μάσκα στο ταξί και €150 στο μετρό, ας γίνει €1.500 το πρόστιμο στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα γιατί όχι και €5.000 με κρατητήριο 12 ώρες για άμεσο τεστ και αποτελέσματα, και ας πέσουν οι πρώτες καμπάνες την πρώτη μέρα.

Να δείτε μετά αν θα μπαίνουν οι ηλίθιοι στο μετρό και τα λεωφορεία.

Μην σκοτώνετε την οικονομία με παραφιλολογίες και τρομολαγνεία.

Πάρτε μέτρα ενάντια στους ηλιθίους και κυρίως εφαρμόστε τα.

Αλλιώς θα δώσετε βήμα στα επόμενα ΣΥΡΙΖΑ και ΕΠΑΜ της 5-10ετούς κρίσης που θα επακολουθήσει της κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας. Θα ξανακούσουμε τον Βαρουφάκη να μας μιλάει για σύστημα συμψηφισμών IOUs και τον Καζάκη για Σεισάχθια…

Θέμα δεύτερο:

Μου φαίνεται αυτοκτονικό εκ μέρους των ευρωπαϊκών κοινωνιών να κυνηγάνε τους μικρο-παραβάτες (που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα των €1000-€2000 από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης του εξοχικού τους που με αυτά πληρώνουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ και νερού, ή να απαγορεύουν τελείως το Uber από το οποίο επιβιώνουν πολλοί φοιτητές σε αστικές περιοχές ανά τον κόσμο) επειδή τους φορολογούμε στην Ελλάδα από το πρώτο ευρώ λες και είναι πολυεθνικές, ενώ μόνον 5 από τις παγκόσμιες συστημικές τράπεζες ξεπλένουν 2 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μαύρου χρήματος χωρίς φυσικά να ανοίγει μύτη. Φαντάσου να βάλουν και μικρότερες τράπεζες μέσα στο νούμερο όπως οι δικές μας…!

Το ότι “νοικιάζουμε” το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μας στείλανε από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για να βρούμε τη “μαύρη” οικονομία της τάξεως του 25% (η οποία παρεμπιπτόντως κράτησε τη χώρα όρθια στη Λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται επίσης ισοδύναμο του Αυτοτραυματισμού!

Οι Γερμανοί ΔΕΝ φορολογούν από το πρώτο ευρώ κανέναν ηλίθιο, και αν το δοκίμαζαν η κυβέρνησή τους θα έπεφτε την επόμενη μέρα, μη σας πω αυθημερόν!

Εμείς αντίθετα έχουμε ακόμα σε ισχύ οφειλές που δημιουργήθηκαν από φορολόγηση ΑΝΩ του 80% επί της μοιραίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Η οικονομία μας μόλις προσπαθεί να συνέλθει από το αιμορραγικό σοκ που προκάλεσε η δεκαετής κρίση, και ειδικότερα τα 4,5 χρόνια του Colotoumba, που έχει μάλιστα την αμετροέπεια και το θράσος να αποκαλεί πολιτικούς απατεώνες τους άλλους!

Η αυστηροποίηση της καταδίωξης των όσων επιβιώνουν στις παρυφές ενός παράλογου και ολοκληρωτικού συστήματος υπερφορολόγησης (που ακόμα και η ίδια η σημερινή Κυβέρνηση παραδέχεται ότι χρήζει δραστικής μεταρρύθμισης και επιδιόρθωσης για να καταστεί δίκαιο), ενόσω το κόστος του κρατικού μηχανισμού που τρέφεται από τους φόρους παραμένει στην πλειοψηφία του αργομισθιακό και παρασιτικό, αποτελεί εθνική αυτοκτονία.

Α) Πρώτα εξαλείφεις τις πηγές παρασιτικής φοροφαγίας (μειώνεις τους αργόμισθους και τις χαριστικές κρατικές προμήθειες δηλαδή),
Β) Δεύτερον διορθώνεις τους συντελεστές φορολόγησης και
Γ) Τρίτον, στο τέλος, αυξάνεις την καταστολή για να μειώσεις την φοροδιαφυγή επιβίωσης!

Κι όλα αυτά αφού πρώτα έχεις μηδενίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή της Διαφθοράς και της Απληστίας με εξονυχιστικούς ελέγχους και εξοντωτικές ποινές. Αντί αυτού τί κάνουμε ως επίσημο κράτος;
Κυνηγάμε τα πεντάευρα του AirBnB και του Uber…

[Αλήθεια με τις ΜΚΟ και τα φημολογούμενα δισεκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι φάγανε στα προηγούμενα 5 χρόνια από το Μεταναστευτικό, τί έχουμε κάνει; Πεντάευρα ήτανε και κει;]

Οψόμεθα για διορθωτικές κινήσεις, από όσους στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τί ακριβώς σημαίνουν τα παραπάνω, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική αυτοκτονία της χώρας…

Ακολουθήστε τον Άγη στο twitter @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ