Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μόνο… χαρούμενο το ΚΙΝΑΛ – Βαριές κουβέντες στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Βαριές εκφράσεις ανάμεσα σε Τζανακόπουλο και Λιβανό, μόνο ευχαριστημένο το ΚΙΝΑΛ που… ψηφίζει “ναι”.

Η συνεδρίαση στη Βουλή την Τετάρτη (08.07.2020) ξεκίνησε με αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν, αλλά και νέες αλλαγές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να εξαλειφθούν αντισυνταγματικά κολλήματα που επισημαίνονται και στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και -κυρίως- να… πειστεί το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Με νέες τροποποιήσεις που κατέθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλάζει η διάταξη περί της αστικής ευθύνης του διοργανωτή σε περίπτωση πρόκλησης ζημιών και βανδαλισμών και ικανοποιεί το σκεπτικό της παρατήρησης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βολής ότι δεν είναι ο διοργανωτής εκείνος ο οποίος πρέπει να λαμβάνει μέτρα αλλά η Αστυνομία.

Έτσι, διαγράφηκε από τη διάταξη του νομοσχεδίου η φράση σύμφωνα με την οποία ο διοργανωτής θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας και αντικαταστάθηκε με τη φράση “να έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά…”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επίσης, τροποποίησε την παράγραφο 3 του άρθρου 3, όπου εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπονται, χωρίς γνωστοποίηση εφόσον τηρούνται προϋποθέσεις και οι έκτακτες συναθροίσεις.

Με τρίτη, προσθήκη, επίσης, η αστυνομία σε περίπτωση που απαγορεύσει συνάθροιση, πλέον θα πρέπει να υποδεικνύει, εφόσον είναι εφικτό, άλλο χώρο συνάθροισης.

Μετά τις βελτιώσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Τσακωμός στην Ολομέλεια

Νωρίτερα οι τόνοι χτύπησαν… κόκκινο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Το αίτημα κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τα άρθρα που αφορούν στην απαγόρευση συνάθροισης αλλά και την ευθύνη του διοργανωτή.

“Πρόκειται για νομοθέτημα φασίζουσας έμπνευσης και πατερναλιστικής λογικής…» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως αυτό «έρχεται στη συγκεκριμένη περίοδο γιατί η ΝΔ έχει ιδεολογικές εμμονές απέναντι στους αδύναμους και απέναντι σε αυτούς που διεκδικούν. Φοβάστε ότι η καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη την οποία επιθυμείτε να προλάβετε».

Οι αναφορές και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο “χουντικής έμπνευσης” προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

«Ονειρεύεστε μαγκάλια, συσσίτια καταστροφές με έναν μόνο στόχο, να επανέλθετε στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Η συνεχής θέση σας για ταύτιση με χούντα δείχνει ότι είστε ανιστόρητοι και ότι είτε ότι δεν έχετε νιώσει ως πρόσωπα τι θα πει ΕΑΤ-ΕΣΑ, βασανιστήρια και χούντα είτε κάποιοι το έχουν ξεχάσει. Εκτός του ότι έχετε γελοιοποιηθεί, ταυτίζετε δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές με τη χούντα. Είναι ντροπή, αίσχος και θα σας καταδικάσει η ιστορία. Έχουμε την πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε το νομοσχέδιο» είπε.

Η αίτηση αντισυνταγματικότητας στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και απορρίφθηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Αναλυτικά οι αλλαγές που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, με αφορμή προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό».

Τέλος, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4». Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο «Υποχρεώσεις οργανωτή» προβλέπει τα εξής: «Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

Πηγή: newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ