Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοροναϊός: Τι μέτρα λαμβάνονται στο «Ελ. Βενιζέλος» -Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Η απειλή του νέου κοροναϊού έχει σημάνει «συναγερμό» σε μια σειρά από χώρες που δέχονται επισκέπτες από την Κίνα.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών, από επιπλοκές του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, διατηρούν σταθερά αυξητική τάση, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξε, κατά τη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση, ότι η διαφαινόμενη επιδημία αφορά -σε αυτή τη φάση- κυρίως την Κίνα.

Ο ΠΟΥ, εν κατακλείδι, συμπέρανε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο νέος κοροναϊός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος».

Κοροναϊός: Τι ισχύει για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει την υλικοτεχνική υποδομή για να ανιχνεύσει ασθενείς με πυρετό -ένα από τα κύρια συμπτώματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πρόκειται για τις θερμικές κάμερες που είχαν «επιστρατευθεί» για να ελέγχονται οι πύλες εισόδου στο τελευταίο μίνι – ξέσπασμα του Εμπολα.

Παρά τις σχετικές αναφορές, πηγές του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» υποστήριξαν, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία οι θερμικές κάμερες για τον κοροναϊό, ούτε και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια σε επιβάτες του αεροδρομίου, καθώς το αρμόδιο Αεροϋγειονομείο δεν έχει λάβει τέτοιες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Η Ελλάδα, όπως είχε εξηγήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με απευθείας πτήσεις από την Κίνα και από τις πόλεις όπου είναι ενεργός ο ιός. Είναι ενδεικτικό ότι στο Χίθροου του Λονδίνου έχει μπει σε «καραντίνα» ολόκληρο το Terminal 4. Εκεί διοχετεύεται όλη η επιβατική κίνηση από τις εν λόγω κινεζικές πόλεις και οι επιβάτες σκανάρονται εξονυχιστικά.

Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας του «Ελ. Βενιζέλος»
Παρά ταύτα, καθώς δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τον κοροναϊό -και με την Αθήνα να συνδέεται με το Πεκίνο με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος, με τη σειρά του, παρακολουθεί στενά τις νέες διαπιστώσεις του ΠΟΥ.

Οι αρμόδιοι του ΔΑΑ τονίζουν ότι υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας για περιπτώσεις επιδημιών και επικίνδυνων ιών, όπως η τρέχουσα του κοροναϊού, τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η ετοιμότητα του «Ελ. Βενιζέλος» απέναντι στον κοροναϊό δοκιμάστηκε την Τετάρτη, όταν η υγειονομική υπηρεσία του αεροδρομίου ενημερώθηκε από την Κίνα για ένα δίχρονο κοριτσάκι με ύποπτα συμπτώματα (πυρετό) που επέβαινε σε απευθείας πτήση Πεκίνο – Αθήνα.

Το κοριτσάκι, με την άφιξή του, απομονώθηκε από τους υπόλοιπους επιβάτες και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες φανέρωσαν ότι δεν έφερε τον νέο κορονοϊό, αλλά είχε προσβληθεί από ιό της γρίπης. Να σημειωθεί ότι ο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ