Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κλίμα συναίνεσης κυβέρνησης – θεσμών για τα τραπεζικά, τον Μάρτιο τα σπουδαία με μείζον το νέο πτωχευτικό

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη χθες η συνάντηση για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επίπεδο επικεφαλής ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών. Το κλίμα συναίνεσης αφορούσε όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι, με τα σπουδαία να κρίνονται τον Μάρτιο, όταν οι Θεσμοί θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι Θεσμοί έχουν προγραμματίσει τρεις αποστολές στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020, παρακολουθώντας ανά δίμηνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των πλεονασμάτων. Η επόμενη αποστολή, τον Μάρτιο, θα συνδέεται με την αξιολόγηση του β΄ τριμήνου αλλά και με την οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς και με τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέσα στον οποίο θα αποτυπώνεται το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα. Θα ακολουθήσει μια τρίτη αποστολή, τον Μάιο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ, με τον τακτικό του έλεγχο στην ελληνική Οικονομία, και με εκπεφρασμένη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μια νέα κίνηση αποπληρωμής μέρους του δανείου του.

Στην τρέχουσα αποστολή και αναφορικά με τα θέματα του τραπεζικού τομέα, χθες συζητήθηκαν:

α) Ο “Ηρακλής”, το ελληνικό APS που αναμένεται να σηκώσει στις πλάτες του κόκκινα δάνεια 30 δις. ευρώ, συμβάλλοντας καταλυτικά στον στόχο μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών κατά 50 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Η πρώτη τιτλοποίηση, αυτή του χαρτοφυλακίου Cairo της Eurobank αναμένεται να μεταβιβαστεί στον “Ηρακλή” τον Μάρτιο. Όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν πυρετωδώς τις τιτλοποιήσεις για τον “Ηρακλή”, προσδοκώντας και το μηδενικό RWA (στάθμιση κινδύνου που θα λάβουν για τη διακράτηση των senior τίτλων των τιτλοποιήσεων στο ενεργητικό τους). Οι Θεσμοί κατανοούν ότι για να “δουλέψει” ο “Ηρακλής” και να είναι ελκυστικός μηχανισμός μείωσης των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, αυτές πρέπει να λάβουν το μηδενικό Risk Weighted Asset. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες θέσεις που είχαν εκφραστεί για την ανάγκη παροχής πρόσθετων εγγυήσεων για τις κρατικές εγγυήσεις των 12 δις. ευρώ που θα συνοδεύουν τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων, παύουν να εκφράζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αναζητείται φόρμουλα ώστε να καλύπτεται νομικά το εμπόδιο της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας.

β) Ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος παραμένει το μείζον θέμα και θα κριθεί τον Μάρτιο στην επόμενη κάθοδο των Θεσμών. Ο νόμος θα συνταχθεί στο γράμμα και στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 και θα είναι έτοιμος να ισχύσει από την 1η Μαΐου, καθώς στις 30 Απριλίου λήγει η τετράμηνη παράταση που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νόμο 4605/2019. Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα ενοποιήσει τις εννέα επιμέρους πλατφόρμες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, θα προβλέπει ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την πληρωμή του χρέους, διαγραφή του χρέους και παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη.

γ) Το θέμα των πλειστηριασμών, στο οποίο οι Θεσμοί επιμένουν για περισσότερο αποτελεσματική χρήση, προκειμένου οι πιστωτές να ανακτούν ταχύτερα οφειλές από κόκκινα δάνεια, να παταχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκατασταθεί κουλτούρα πληρωμών. Οι Θεσμοί ενδιαφέρονται και για τον τρόπο διαχείρισης του στοκ των ακινήτων των τραπεζών. Οι πλειστηριασμοί είναι κρίσιμο θέμα, καθώς συνδέεται με την παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα τέλη Απριλίου.

δ) Το θέμα της κάλυψης των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες. Πρόκειται για εγγυήσεις, ύψους 2,1 δις. ευρώ που έχουν καταπέσει, καθώς συνδέονται με δάνεια που είχαν δοθεί για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η κάλυψη των εγγυήσεων είναι αναγκαία για τις τράπεζες τη στιγμή που χρειάζονται πόρους για να προχωρήσουν ταχύτερα στη μείωση των κόκκινων δανείων, με το μικρότερο δυνατό κόστος στα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί μία μέση οδός για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των εγγυήσεων από το Δημόσιο στις τράπεζες (το Ελληνικό Δημόσιο προτείνει 7 χρόνια, οι Θεσμοί 5ετία μάξιμουμ), ώστε να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός και απειληθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Σε όλα τα παραπάνω θέματα, ελληνική κυβέρνηση και Θεσμοί πορεύονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να δείξει τα αποτελέσματά της τον Μάρτιο.

Πηγή: .capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ