Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γρίπη: Στους 13 οι νεκροί στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και 4χρονο παιδί

Στα 13 έχουν φτάσει τα θύματα από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα και ανάμεσά τους βρίσκεται ένα παιδί τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 οκτώ άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους, ενώ από τα 13 θύματα τα επτά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη.

Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 είχαν εμβολιαστεί. Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Σχετικά με τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε.

Κλειστά σχολεία σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη

Οι δήμοι προχώρησαν σε κλείσιμο των σχολείων σε Καλάβρυτα και Σκεπαστό λόγω αυξημένων κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων. παιδιά παρουσάισαν υψηλό πυρετό, βήχα και μυαλγίες.

Επίσης, με ανάλογη απόφαση του δημάχρου στη Σαμοθράκη διακόπτεται η λειτουργία του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης μέχρι και τις 27/1 λόγω της εποχικής νόσου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ