Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απειλές Ερντογάν στη συνάντηση με Μέρκελ: «Το λυβικό χάος θα επεκταθεί»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν.

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής παρουσίασε τη νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της γνωμάτευσης, στα οποία καταλήγει η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ