Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δήλωσε πως «Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα αλλά και έλλειμμα δημοκρατίας. Η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική, απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα. Με το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στην κατοχυρωμένη συνταγματική πρόνοια να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήταν μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. Είμαι ευχαριστημένος γιατί θα πλησιάσουμε τις 300 ψήφους. Κάνω έκκληση τελευταίας στιγμής στο κόμμα που δεν θα ψηφίσει, να αναθεωρήσει τη στάση του».

Στη συνέχει ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Ήταν μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. Είμαι ευχαριστημένος γιατί θα πλησιάσουμε τις 300 ψήφους. Κάνω έκκληση τελευταίας στιγμής στο κόμμα που δεν θα ψηφίσει, να αναθεωρήσει τη στάση του».

Παράλληλα σημείωσε ότι «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι στο δρόμο προς την επίτευξη συναίνεσης. Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε πολλές φορές, εγώ συναντήθηκα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία – κύριε Τσίπρα ελπίζω να μην αλλάξετε γνώμη και να μας εκπλήξετε δυσάρεστα-. Ενσωματώνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και κάθε διαφορετική προσέγγιση, θα ήταν καταφανώς αντισυνταγματική. Συμπατριώτες μας, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς, όπως πρεσβείες, προξενεία, αλλά και σε εγκαταστάσεις των απόδημων. Αυξάνονται σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Εκεί θα βρίσκονται και υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση σχετικά με τη σταυροδοσία, θα δημιουργούσε σοβαρά, ανυπέρβλητα προβλήματα».

«Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη, αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου. Γιατί πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα, παρότι το επιθυμούσαν. Και αυτό ενέχει ταξικό πρόσημο. Αυτό ξεπερνιέται λοιπόν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι κοινοβουλευτική νίκη, αποτελεί μια νίκη εθνική. Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την πατρίδα. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για την πατρίδα σε παλαιότερες και σε νεότερες γενιές. Η σημασία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απλώνει πιο μακριά το εθνικό βλέμμα. Αναγεννά την παλιά τους εξωστρέφεια. Πάνω απ όλα όμως, σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία, η συνεδρίαση στέλνει μήνυμα ενότητας. Είμαστε λίγοι για να παραμένουμε διχασμένοι».

paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ