Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πολυτεχνείο: Μικρής έκτασης τα επεισόδια φέτος – Οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια

Μικρής έκτασης ήταν τα επεισόδια στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου που βρήκε το πραγματικό, ειρηνικό και δημοκρατικό, νόημά της. Έχουν συλληφθεί συνολικά 28 άτομα (20 από την πλατεία Εξαρχείων – οχτώ από τις κοντινές πολυκατοικίες νωρίτερα) και προσήχθησαν άλλα 13, ενώ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα έγιναν προσαγωγές. Ασθενοφόρο παρέλαβε μια νεαρή κοπέλα, από την Τοσίτσα, με χτύπημα στο κεφάλι.

Η επιχείρηση “τάξη και ασφάλεια” φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς η πορεία για τα 46 χρόνια του Πολυτεχνείου δεν σημαδεύθηκε φέτος από αξιοσημείωτα επεισόδια, αλλά μόνο από μεμονωμένα περιστατικά έντασης, που στην Αθήνα περιορίστηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

H αστυνομία είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες να δρα προληπτικά στην Αθήνα, μαζεύοντας “πολεμοφόδια” που θα χρησιμοποιούνταν κατά αστυνομικών από πολυκατοικίες.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη όσο και στο κέντρο της Πάτρας αντιεξουσιαστές έριξαν μολότοφ με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Στη συμπρωτεύουσα κάηκαν τρία αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι περίπου 8.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, τους 1.000 έφθασαν οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

Στους δρόμους βρέθηκαν 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, της νεοσύστατης ομάδας Δράση (τέως ΔΙΑΣ), καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Εφόδους σε δύο πολυκατοικίες στα Εξάρχεια πραγματοποίησαν νωρίς την Κυριακή αστυνομικές δυνάμεις των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και της Δράσης. Έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές.

Κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, γάντια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone σε μια από τις επιχειρήσεις.

Πηγή: skai.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ