Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την «ανάσα» του Γιάνη νιώθει ο Τσίπρας – Τι χωρίζει και τι ενώνει τα δύο κόμματα

Φουλάρει τις μηχανές το ΜέΡΑ25, παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμπόδια στον δρόμο για τη δημιουργία της νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκει συνεχώς μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη που χαράσσουν τη στρατηγική να συνειδητοποιούν πως δεν είναι οι μόνοι διεκδικητές. Παρά το 31,5% που απέσπασε το κόμμα στις 7 Ιουλίου και του δίνει την ηγεμονία στο χώρο της αντιπολίτευσης, στην Κουμουνδούρου είναι σε μια συνεχή εγρήγορση.

Τη στιγμή που στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να φτιάξουν τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς, εξυπακούεται πως δεν επιθυμούν να αφήσουν χώρο σε ένα πρώην δικό τους στέλεχος. Και αν το ΚΙΝΑΛ στο κέντρο διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής «πίτας» διατηρώντας στη χειρότερη περίπτωση τα ποσοστά του, στην Κουμουνδούρου δεν συζητούν να μοιράσουν τίποτα στον χώρο της αριστεράς με το ΜέΡΑ25.

Με «όπλο» την ταινία ο Γιάνης

Το ερώτημα αν ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη μεγάλη δημοσιότητα που εξακολουθεί να έχει, προκαλεί εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, είναι εύλογο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την ταινία του Κώστα Γαβρά, που στηρίζεται στο βιβλίο του, έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Αρνητική ή θετική δημοσιότητα δεν έχει σημασία, αφού το πρώην στέλεχος της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προκαλεί και να έχει τους δικούς του «followers».

Με ποσοστό 3,44% στις τελευταίες εκλογές και 194.233 ψήφους ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έδειξε πως έχει ένα πιστό κοινό που τον ακολουθεί από το 2015. Υπενθυμίζεται πως στις κάλπες του Ιανουαρίου, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πριν πέντε χρόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκλεγεί – στην ενιαία τότε β΄ Αθήνας – με το ποσοστό ρεκόρ των 142.046 ψήφων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δεύτερος Γιάννης Δραγασάκης, το πιο ιστορικό ενεργό στέλεχος της Κουμουνδούρου, είχε μείνει πολύ πίσω συγκεντρώνοντας 98.767 ψήφους.

Το 2015 χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 δείχνει να «ανάβει τις μηχανές» ετοιμάζοντας να πραγματοποιήσει το συνέδριο του, κοντά χρονικά σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα σκωπτικά σχόλια για τον Γιάνη Βαρουφάκη από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα. Όλοι παραδέχονται πως ήταν λανθασμένη η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον τοποθετήσει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Πολλώ δε μάλλον να τον κρατήσει, έστω και με περιορισμένες επιτελικές διαπραγματευτικές αρμοδιότητες, μέχρι το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015.

Αν αυτή η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη κάνει κακό στο Γιάνη Βαρουφάκη για τη στάση που κράτησε στα Eurogroup ή στον Αλέξη Τσίπρα που δεν φρόντισε πολύ νωρίς να τον αντικαταστήσει, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Στην αντεπίθεση με βιβλίο ο Τσίπρας

Σε αυτό το «blame game» που έχει ξεκινήσει δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ενδεχομένως να δώσει και ο ίδιος τις δικές του απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015. Αυτό θα γίνει είτε μέσω ενός βιβλίου είτε με μια αναλυτική συνέντευξη που θα επιλέξει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας την κατάλληλη χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είναι απάντηση μόνο προς τη ΝΔ, αλλά και στον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη που έχει δώσει τη δική του εκδοχή για τη διαπραγμάτευση του 2015.

Επειδή ο χρόνος που απομένει μέχρι τη λήξη της τετραετίας είναι πάρα πολύς, στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείεται να προσμένουν πως μέσω των απαντήσεων που θα δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα λεγόμενα του πρώην «τσάρου της οικονομίας» θα καταγραφούν και οι πρώτες «αριστερές μετακινήσεις» προν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και απο τη στιγμή που το κόμμα μπει σε τροχιά εξουσίας να μην περιοριστούν μόνο σε ψηφοφόρους, αλλά και σε επίπεδο στελεχών.

Κοινός βηματισμός με την ψήφο των αποδήμων

Μέσα σε όλο αυτό το συγκρουσιακό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησαν με προσοχή τον ελιγμό που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο θέμα της ψήφου των αποδήμων αφήνοντας ανοιχτό να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης με ορισμένες αλλαγές. Ο κοινός βηματισμός που επιχειρεί να κάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25, αλλα και με το ΚΚΕ δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το κόμμα να απομονωθεί.

Η πράσινη συμμαχία

Το «μπρα ντε φερ» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα γύρω από την οικολογική ατζέντα, στην οποία και οι δυο χώροι εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Η αντίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη προεκλογικά για τις συμβάσεις με τους υδρογονάνθρακες ήταν ενδεικτική των κινήσεων που θα κάνει από εδώ και πέρα, ώστε να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πρόσφατες τέσσερις διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις κυρώσεις των συμβάσεων που έφερε ο Κωστής Χαζτηδάκης προκλήθηκαν μετά από την υποστήριξη που παρείχε το ΜέΡΑ25 στο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να προτάσσει από εδώ και πέρα στη Βουλή την περιβαλλοντική διάσταση των νομοσχεδίων που θα φέρνει η κυβέρνηση. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους Οικολόγους, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια και σχεδιάζει στο πλαίσιο της διεύρυνσης να απλώσει μια «πράσινη ομπρέλα» στην πολιτική του.

Το Σύνταγμα ενώνει

Μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι αρκετή για να γίνει σαφής η ταύτιση που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο «κακοπροαίρετοι» στην Κουμουνδούρου θα μπορούσαν να εκτιμήσουν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρεί να αφαιρέσει ένα ποσοστό από την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της αριστεράς. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, η μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η διενέργεια δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, η απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης αγαθών όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, είναι μερικά μόνο από τα σημεία, στα οποία ο πρώην υπουργός έρχεται να υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι μόνος του.

Η μάχη για το κέντρο

Όποιος θεωρεί, πάντως, πως ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έρχεται να τραβήξει τον Αλέξη Τσίπρα μόνο από το «αριστερό μανίκι», ξεχνά το κείμενο που είχε γράψει την 3η του Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας μια ευθεία σύγκριση του κόμματός του με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από την δική μας μεριά, ως φόρο τιμή προς την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, επιλέξαμε η πρώτη παράγραφος της δική μας Ιδρυτικής Διακήρυξης να αποτελεί ηχώ του κειμένου εκείνου. Εκεί που ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινούσε αναφερόμενος στην τραγωδία της Κύπρου και τα δεινά της επταετίας που «κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα», η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 ξεκινά με την πρόταση: “Η χρεοδουλοπαροικία που απειλεί την Ελλάδα με ερημοποίηση σκοτεινάζει τη σκέψη κάθε Έλληνα”».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, μπορεί να μην ομολογείται, αλλά από τον Μάιο του 2012 και μετά νιώθουν συνεχιστές της μαζικότητας και της λαϊκότητας με την οποία το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε την εξουσία.

Το χάσμα που έχει προκληθεί μετα το “διαζύγιο” των δυο πλευρών το καλοκαίρι του 2015 είναι αυτή τη στιγμή απαγορευτικό για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση σύμπλευσης. Θα πρέπει οι πολιτικές συνθήκες, κυρίως μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, να φέρουν τα δύο κόμματα κοντά με κοινή συνισταμένη λίγο πριν τις εκλογές την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ