Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κοντά σε συμφωνία για την ψήφο κατοίκων εξωτερικού – Στόχος οι 203 ή οι 291 ψήφοι – Ανοιχτός ο Θεοδωρικάκος να ακούσει το ΚΚΕ

Αποφασισμένη να μην αποτύχει η πρώτη και κρίσιμη προσπάθεια που γίνεται για διακομματική συναίνεση είναι η κυβέρνηση. Αφορά την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί «εθνική πρόκληση» και θα έπρεπε ο νόμος να ψηφιστεί όχι από 200 αλλά και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως τονίζει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που έχει αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα της σύγκλισης, έχει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να κάνει όποια βήματα χρειάζονται για να επέλθει συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη που διαφάνηκε ναυάγιο, απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων και είπε «ας το ξανασκεφτούμε, να μιλήσουμε με τους πολιτικούς αρχηγούς και να συναντηθούμε πάλι αύριο με τις προτάσεις μας».

Σήμερα στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συμφωνία μετά την εξαντλητική συζήτηση που έγινε.

Ο χρόνος πλέον πιέζει καθώς είναι σε εξέλιξη η Συνταγματική Αναθεώρηση και ρυθμίσεις για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού θα πρέπει να ενταχθούν στο άρθρο 54 του Συντάγματος που αφορά το Εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες και τους βουλευτές Επικρατείας. Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον θέματα αντισυνταγματικότητας.

Το «αγκάθι»

Ενώ υπάρχει η συμφωνία στη μεγάλη εικόνα ότι η ψήφος των κατοίκων εξωτερικού πρέπει να προσμετράται στα γενικά εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι. Το πώς ένας κάτοικος εξωτερικού θα αποδεικνύει ότι έφυγε από την Ελλάδα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια και όχι παλιότερα γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο να εισρεύσει στους εκλογικούς καταλόγους ένα εκλογικό σώμα που είναι αποκομμένο από τα ελληνικά τεκταινόμενα και θα μπορούσε να αλλοιώσει την εκλογική δύναμη των κομμάτων.

Την πρόταση για τα 30 χρόνια έκανε το ΚΚΕ. Υπάρχει δυσκολία στον τεχνικό τρόπο υλοποίησης, δηλαδή, τα ντοκουμέντα με τα οποία θα αποδεικνύεται η απουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαι έτοιμος να ακούσω την πρόταση του ΚΚΕ» έλεγε σε συνεργάτες του ο υπουργός Εσωτερικών. Αυτή η διάθεση συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΚΕ είναι εμφανές ότι έχει ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στην απομόνωση διότι δεν ήθελε να προσμετράται η ψήφος των κατοίκων εξωτερικού στα τελικά των κομμάτων και να εκλέγουν μόνο βουλευτές Επικρατείας.

Η προσπάθεια που έγινε από την Κουμουνδούρου να βγάλει στη σέντρα το ΚΚΕ έπεσε στο κενό. Στις ευρωεκλογές που ψηφίζουν οι κάτοικοι εξωτερικού εφόσον το δηλώσουν, το ΚΚΕ πήρε τον Μάιο του 2019 σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό στο εξωτερικό (14%) από ότι στην Ελλάδα γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ισχυρές κομματικές οργανώσεις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 15%, δηλαδή, περίπου το ήμισυ του εθνικού ποσοστού του και μόλις 1% πάνω από το ΚΚΕ.

Έγκυρα ντοκουμέντα

Ο υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης που συμμετέχει στις διακομματικές συναντήσεις στην συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων επισήμανε την ανάγκη τα ντοκουμέντα που θα προσκομίζονται να είναι έγκυρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερα όταν οι Έλληνες δεν διαμένουν σε χώρες με οργανωμένα συστήματα όπως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία. Γι αυτό και τα έγγραφα των ελληνικών αρχών θεωρούνται τα πλέον ισχυρά. Προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα πιστοποιητικά από το σχολείο (αν κάποιος έφυγε μικρός με τους γονείς του στο εξωτερικό) ή η φορολογική ενημερότητα στο εξωτερικό, η εργασιακή απασχόληση κλπ.

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του κόμματος Γιάννης Γκιόκας που συμμετέχει στη διακομματική επιτροπή αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά στην εφαρμογή των κριτηρίων για την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. «Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες – τεράστιες θα έλεγα – ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό» δήλωσε.

«Ως κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα”.

Στη Γερμανία για παράδειγμα ο Γερμανός που μετακομίζει στο εξωτερικό είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει οπότε το κράτος έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα των πολιτών του.

203 ή 291

Εάν συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες, η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει 203 ψήφους για να περάσει ο νόμος (απαιτούνται 200) και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Παρά τα συνεχή προσκόμματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ψηφίσει τελικά το νόμο και η πλειοψηφία να ανεβεί στις 291 ψήφους.

Εκτός φαίνεται να μένει οριστικά

Το ΜέΡΑ25 το οποίο αν και προσήλθε με θετική διάθεση στις συζητήσεις ανακοίνωσε χθες ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο που θα έρθει εφόσον υπάρξει συμφωνία, διότι το θεωρεί «εμπαιγμό». Μία βασική του ένσταση αναφορικά με τις θέσεις των άλλων κομμάτων είναι ότι θα μπορούν οι κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Επίσης το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα ήθελε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ – Spoiler: Ο Ιπποκράτης ναρκώνει την Ειρήνη και την κρατάει κλεισμένη στο σπίτι

Ανατρεπτικές εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ  που βλέπουμε στο MEGA Το πιο σκληρό πρόσωπο θα δείξει στα προσεχή επεισόδια στο Ναυάγιο ο Ιπποκράτης, καθώς δίνει...