Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κλειδώνουν» τα αναδρομικά – Μέσα στον Οκτώβριο οι αποφάσεις – Πότε θα πάρουν την πρώτη δόση οι συνταξιούχοι

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης το αργότερο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Κατόπιν αυτού το ποσό της δόσης θα μετρήσει δημοσιονομικά στον φετινό προϋπολογισμό στον οποίο καταγράφεται, για μία ακόμα χρονιά, υπερπλεόνασμα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε χθες (στο Open) πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν», συμπληρώνοντας πως το ύψος τους αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού. «Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε», είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αναδρομικών παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα ευρήματα μελέτης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τον τρόπο εξόφλησής τους.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα αναδρομικά είναι πιθανό να καταβληθούν σε δόσεις ώστε «να μην υπάρχει μεγάλη ταραχή στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», ενώ αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα προσδιόρισε ως «μαγιά» ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα κλειδώσουν και οι αποφάσεις για το μέρισμα που θα δοθεί τα Χριστούγεννα στους οικονομικά ασθενέστερους. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ ύστερα και από τη σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο.

Εντός του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση θα γνωρίζει το εύρος των αναδρομικών τα οποία θα πρέπει να αποδώσει στους συνταξιούχους μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στις αρχές Νοεμβρίου θα «κλειδώσουν» και οι αποφάσεις για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα». Ένα μεγάλο μέρος των αναδρομικών επιδιώκεται να καταβληθεί το αργότερο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ώστε να μετρήσει δημοσιονομικά στον φετινό προϋπολογισμό, στον οποίο καταγράφεται για μία ακόμα χρονιά υπερπλεόνασμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγάλη υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ανοίγει τον δρόμο για νέο κύκλο κυβερνητικών παροχών στο τέλος του έτους, οι οποίες, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, το επόμενο δίμηνο θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Διανομή του υπερπλεονάσματος στους ασθενέστερους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει στήριξη των ασθενέστερων με διανομή του υπερπλεονάσματος τον Δεκέμβριο, ενώ στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται και άλλες συμπληρωματικές δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει ήδη θέσει τον πήχη των προβλεπόμενων «ενισχύσεων στους ασθενέστερους» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για «μαγιά» 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό «πακέτο Μητσοτάκη» θα είναι ισχυρότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν υπέρβαση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, επίδοση η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπερβάσεις εσόδων οι οποίες καταγράφηκαν προηγουμένως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο «βαρύτερος» μήνας για τους φορολογουμένους καθώς εκτός από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα έπρεπε να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος οι φορολογούμενοι σε μεγάλο βαθμό πλήρωσαν προκαταβολικά όλον τον φόρο ακινήτων, συμβάλλοντας στη δραστική ανάταξη των εσόδων, ενώ ενισχυτική επίδραση άσκησαν οι ρυθμίσεις οφειλών αλλά και τα έσοδα από ΦΠΑ.

Με γεμάτα ταμεία, πέραν του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα νέες «εκπλήξεις» παροχών στο τέλος του έτους.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν ήδη τη λεγόμενη 13η σύνταξη τον περασμένο Μάιο βρίσκονται και πάλι στη λίστα των επιλογών της κυβέρνησης, ενώ ο χρόνος κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ θα προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση για το μεσοδιάστημα από την έκδοση των αποφάσεων στις αρχές Αυγούστου μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις. Στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ δεν αποκλείεται να προκύψουν «φρέσκα» αναδρομικά της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στην ατζέντα τα μέτρα στήριξης της Υγείας

Ψηλά στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται τα μέτρα στήριξης της Υγείας με έξτρα πόρους για τα νοσοκομεία, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η προκαταβολική πληρωμή του τον Δεκέμβριο με ένα κονδύλι συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ (από 57,5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, άλλωστε, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προβλέφθηκε η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για παλαιές οφειλές από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ την περίοδο 2007-11. Εάν τα 200 εκατ. ευρώ δεν τα κατέβαλλε ο προϋπολογισμός, θα έρχονταν νέες αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ όλων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή προέβλεπε ήδη υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 347 εκατ. ευρώ φέτος, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου τα οποία παρελήφθησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το πλεόνασμα είναι πιθανό να κινηθεί κοντά στη ζώνη του 4% έναντι 3,68% που προβλέπει το προσχέδιο στη βάση των νεότερων δεδομένων. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι θεσμοί έθεταν τον πήχη του πλεονάσματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και εμφανίζονταν για πρώτη φορά πιο αισιόδοξοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν «κλειδώσουν» οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ