Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο “μικροσκόπιο” των funds η μείωση των “κόκκινων” δανείων

Η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και οι προοπτικές που ανοίγονται για την άμεση ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από τη σύσταση του ελληνικού Asset Protection Scheme βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών στο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να κλείσουν τις παρουσιάσεις τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας στο ετήσιο μεγάλο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America/Merrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Λονδίνο.

Στο διήμερο του road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με το δεδομένο της κατάργησης των κεφαλαιακών περιορισμών που ίσχυσαν από τις 29/6/2015 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019, τα “κόκκινα” δάνεια βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών. Τα διεθνή funds έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς η συστημική λύση που προωθείται για τη μείωση των NPEs θα χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες ώστε να ενισχύσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν αναλάβει οι ίδιες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον σχεδιασμό της κάθε τράπεζας ξεχωριστά (συνεργασίες για πώληση ή διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μείγμα στρατηγικής μείωσης με πωλήσεις/τιτλοποιήσεις, ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις/ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη NPE μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για την πορεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας,.

Θετική ψήφος

Η γενική εκτίμηση των funds για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ήταν θετική. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν σε περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του τρέχοντος έτους, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 43,6%. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών μέχρι τα μέσα του 2019, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω διαγραφών και πωλήσεων. Οι στόχοι μείωσης των NPEs για τους οποίους έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες στον SSM προβλέπουν τη μείωση του δείκτη NPE κοντά στο 35% στα τέλη του τρέχοντος έτους και την περαιτέρω υποχώρησή του κοντά στο 20% μέχρι τα τέλη του 2021. Πρόκειται για εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό που ακόμη και με την εκτιμώμενη θετική έκβαση, θα αφήνει τις ελληνικές τράπεζες με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό.

Παράλληλα με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, οι ξένοι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην προοπτική αύξησης των νέων χορηγήσεων, συνδυαστικά με τις προβλέψεις των τραπεζών για την πρόοδο των μεγάλων έργων τα οποία θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν. Η προοπτική των νέων χρηματοδοτήσεων είναι κρίσιμη για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς συνδέεται άμεσα με τις δυνατότητες για παραγωγή κερδών από τις τράπεζες.

Η κερδοφορία των τραπεζών περιορίζεται από τη συρρίκνωση των επιτοκιακών εσόδων που επιτείνεται στο κλίμα παρατεταμένης πτώσης των επιτοκίων, αλλά και από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφάνισαν ικανοποιητική αύξηση στα προ προβλέψεων έσοδα σε ετήσια βάση, ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων (RoE) κινείται σε μόλις 2,1%. Στο ίδιο διάστημα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 2,2% από 2,4% το α’ εξάμηνο 2018, ενώ το κόστος κινδύνου παραμένει κοντά στο 2%.

Βασικός παράγοντας για την προοπτική κερδοφορίας των τραπεζών στον οποίο εστίασαν, τέλος, τα funds ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ζητούν τα funds

Σταθερότητα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ήταν το βασικό “μήνυμα” των επενδυτών οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στο Λονδίνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός τόσο στην ομιλία του όσο και στο πλήθος κατ’ ιδίαν επαφών που είχε την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή με εκπροσώπους των funds.

Το πιο θετικό ίσως στοιχείο ήταν η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για επαφές με τον ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα –σύμφωνα με πληροφορίες– να μην καταστεί εφικτό να εκπληρωθεί παρά το ήμισυ από τα αιτήματα για συναντήσεις με εκπροσώπους των επενδυτών. Τελικά οργανώθηκαν σε ομάδες των 5-7 ατόμων.

Οι εκπρόσωποι των funds μετέφεραν την ικανοποίησή τους για την ασκούμενη πολιτική (η οποία, άλλωστε, είχε παρουσιαστεί προ ημερών στο τερέν του Eurogroup από τον ΥΠΟΙΚ και χαρακτηρίστηκε ως αναπτυξιακή). Έκαναν, όμως, σαφές ότι αυτό που περιμένουν να “δουν” είναι η συνεχής εφαρμογή της χωρίς να επαναληφθούν οι “κοιλιές” και τα πισωγυρίσματα προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων.

Στις προτεραιότητες που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των funds ήταν η εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων, η άμεση ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του τραπεζικού τομέα (σ.σ. ένα μήνυμα που φέρεται ότι έχει ήδη λάβει εδώ και καιρό η κυβέρνηση για αυτό και επιχειρεί να προωθήσει άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία), αλλά και η διασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου ούτως ώστε να εφαρμοστεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων ειδικά προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς, τέθηκαν ως προτεραιότητες και η όλο και πιο συχνή έξοδος στις αγορές αλλά και αποφασιστικά βήματα στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων που έχουν μείνει “πίσω”. Όπως, για παράδειγμα, τα ΕΛΠΕ.

Την επόμενη εβδομάδα τα “φώτα” στρέφονται σε 2 άλλα “τερέν”. Ένα στην Αθήνα και ένα στη Νέα Υόρκη.

Στις επαφές που θα λάβουν χώρα από τη Δευτέρα στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των “θεσμών” και του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αναμένεται να φανεί το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πετύχει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους που έχει θέσει. Η τελική πολιτική συμφωνία έχει προαναγγελθεί για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το statement το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μετά την αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα (αλλά και η αντίστοιχη ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα βρίσκεται επίσης εδώ για την ολοκλήρωση της δίκης του ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα), είναι ουσιαστικά το επόμενο “ορόσημο” για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι αγορές το θέμα “Ελλάδα”.

Το άλλο τερέν βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συνδέεται με την πρωθυπουργική αποστολή στις ΗΠΑ και τα ραντεβού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την οικονομική-επενδυτική κοινότητα στην οποία θα μεταφερθεί το μήνυμα για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Από τις Νένα Μαλλιάρα, Δήμητρα Καδδά

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ