Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ας αρχίσουν να βάζουν και οι επιχειρηματίες το χέρι στην τσέπη…

 

Ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε αναφερθεί σε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ότι η κυβέρνησή του, με το έργο της θα πείσει εκείνους που μπορεί να καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν εκείνον θετικά στις επόμενες κάλπες.

Όχι, δεν με χτύπησε ο ήλιος και άρχισα να βλέπω κάλπες. Κάθε άλλο. Αναφέρομαι στην ουσία της τότε δήλωσης του σημερινού πρωθυπουργού επειδή άκουσα αυτές τις ημέρες από αρκετούς πολίτες -πολλών εξ αυτών όχι ψηφοφόρων της κυβέρνησης-  λίγο πολύ αυτή τη φράση: “Καλά ξεκίνησε, αλλά θα τα κάνει”; Όπως σημείωνα και στο χθεσινό σχόλιο, αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού. Τις εντυπώσεις τις έχει ήδη κερδίσει δείχνοντας ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασίας και ετοιμότητας, αλλά ο πήχης μετά και το ταχύ νομοθετικό έργο έχει ανέβει ψηλά και τώρα αναμένονται τα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Από εδώ και πέρα είναι που θα κριθεί εκείνο που έξυπνα πολιτικά και με ισχυρή αυτοπεποίθηση είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Ότι θα κάνει τον κόσμο με το έργο του να τον εμπιστευτεί διαχρονικά. Από εδώ και πέρα θα αρχίσει η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για να έρθει το θετικό κυβερνητικό έργο. Από τη ΔΕΘ και μετά θα αρχίσει η εποχή όπου σημασία πλέον θα έχει το αποτέλεσμα. Το δια ταύτα. Εκεί θα κριθούν όλα. Και είναι γεγονός ότι τα πρώτα πεπραγμένα δικαιολογούν την αισιοδοξία. Και μόνο η… τακτοποίηση αλλοπρόσαλλων καταστάσεων με γνώμονα την κοινή λογική, έχει θετικό αντίκτυπο. Όμως ο αγώνας για τη χώρα θα κριθεί αλλού. Στην ανάπτυξη.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι επενεργούν και εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Είναι σαφές ότι η επερχόμενη επιβράδυνση αν όχι ύφεση -που είναι και αρκετά πιθανό- στην Ευρωζώνη δεν ευνοεί την πορεία μιας χώρας που θέλει να φύγει μπροστά μετά από πολυετή δημοσιονομικό “χαλκά” και ασταθή ακόμα οικονομικά θεμέλια. Βεβαίως αυτό λίγο πολύ ήταν σχετικά προβλέψιμο και προφανώς έχει συνεκτιμηθεί. Ωστόσο μένει να φανεί η ισχύς του φαινομένου.

Ποιο είναι το αντίδοτο; Οι επενδύσεις. Εκεί όπου άλλωστε επικεντρώνεται η κυβερνητική δύναμη πυρός. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει “βαθμίδα” η ελληνική οικονομία. Οι υποψήφιοι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες, έχουν λάβει ξεκάθαρα το μήνυμα της στήριξης, έχουν ήδη δει μέσα από επαφές και πρωτοβουλίες ότι το κλίμα πλέον από αντιεπιχειρηματικό έχει γίνει σφόδρα φιλοεοενδυτικό. Και ότι καταβάλλονται με ταχύτητα προσπάθειες να αρθούν τα μέχρι σήμερα εμπόδια. Σχέδιο υπάρχει, βούληση υπάρχει, όμως θα πρέπει να “δούμε” και τον δικό τους… οβολό.

Και δεν αφορά αυτό τα βαλτωμένα έργα που επιχειρείται να ξεμπλοκάρουν, αλλά και νέες επενδυτικές δράσεις. Θα πρέπει και οι επενδυτές να αντιληφθούν ότι θα πρέπει και εκείνοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη αναθεωρώντας τη στρατηγική που είχε ως στόχο την απόκτηση assets στο… μπιρ παρά μέσα από τη διάλυση που επικρατούσε. Πρέπει να γίνουν πιο active. Να πάρουν ρίσκα.

Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα αντικίνητρα λειτουργούσαν λίγο και ως… άλλοθι. Καλύτερο πλαίσιο σε αυτή τη χώρα, κυβέρνηση με πιο φιλοεοενδυτικό προσανατολισμό, δεν θα ξαναβρούν. Ας μπούμε λοιπόν πιο δυναμικά σε αυτή τη νέα εποχή.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...