Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άρχοντες του παρασκηνίου Παππάς και Σπίρτζης για το «αύριο» του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη έχει αναθέσει παρασκηνιακά ο Αλ. Τσίπρας την αποστολή για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη με τη μέθοδο της επανίδρυσης των οργανώσεων από μηδενική βάση, θέτοντας ταυτόχρονα εκτός «παιχνιδιού» τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Π. Σκουρλέτη.

Ο κ. Τσίπρας έχει εξουσιοδοτήσει τους πάλαι ποτέ πανίσχυρους υπουργούς του, οι οποίοι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσαν εξ ημισείας τον ίδιο όροφο απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διος για τη στέγαση των πολιτικών τους γραφείων, να δρομολογήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα της οργανωτικής ενσωμάτωσης στις τάξεις του κόμματος της πλειονότητας των χιλιάδων ψηφοφόρων που επέβαλαν στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχο αντιπολιτευτικό πόλο με το ποσοστό του 32%.

Στήριξη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δίδυμο Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης, με την απόλυτη στήριξη του Αλ. Τσίπρα, έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του εδάφους προς αυτή την κατεύθυνση, στήνοντας ανά την επικράτεια άτυπους «υποστηρικτικούς πυρήνες» με τη συμβολή και τη συμμετοχή νέων μελών από τον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η οργανωτική ενσωμάτωσή τους θα νομιμοποιηθεί σταδιακά στην πορεία προς το συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος, το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους.

Αυτό σημαίνει πως οι σημερινές κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι επικεφαλής τους, που σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από την ομάδα των «53+», αρχίζουν να τελούν υπό καθεστώς «διάλυσης», εφόσον δεν «συμμορφωθούν» με τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης για άνοιγμα των θυρών τους σε νέα μέλη, προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η αθρόα εγγραφή νέων μελών σε επίπεδο βάσης, στο πλαίσιο της οργανωτικής επανίδρυσης του κόμματος από το μηδέν, θα σημάνει και την αλλαγή του συσχετισμού των εσωκομματικών δυνάμεων υπέρ του Αλ. Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό τον σχεδιασμό ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή, και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δείχνει να τον θεωρεί ακατάλληλο να συμβάλει θετικά στην υλοποίησή του.

Ο ρόλος του Π. Σκουρλέτη είναι πλέον καθαρά διακοσμητικός, δεν περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει δώσει το «πράσινο φως» στον Ν. Παππά να οργανώσει την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να είχε μια καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα την επομένη της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μία εβδομάδα μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές και λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της 14ης και της 17ης Ιουλίου.

Τότε που ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε με νόημα: «Να τολμήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή, να μη φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας, αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνει θάμνος. Δέντρο με ρίζες βαθιές και τα κλαδιά του να απλώνονται και να σκεπάζουν όλο τον προοδευτικό κόσμο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναντιστοιχία του εκλογικού αποτελέσματος, του 32%, με το 4% του κόμματος. Αν συνεχιστεί αυτό, οδηγούμαστε σε έναν ελιτισμό. Μέσα οι λίγοι, οι εκλεκτοί, που θα παίρνουν τις αποφάσεις, έξω οι πολλοί που θα στηρίζουν».

Σε ταβέρνα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Παππάς συνέφαγαν σε ταβέρνα που βρίσκεται στα «σύνορα» Καλλιθέας – Μοσχάτου και εκεί κατέστρωσαν από κοινού το πλάνο της επανίδρυσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία «προοδευτική-δημοκρατική παράταξη» με όρους «επιθετικής» τακτικής απέναντι στους εσωκομματικούς αντιφρονούντες.

Η εισήγηση του Ν. Παππά, την οποία υιοθέτησε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν η εξής: Πρώτον, το στήσιμο νέων οργανώσεων από μηδενική βάση έπειτα από τη διεξαγωγή τοπικών κομματικών συνεδρίων ανά νομό. Δηλαδή, τη διοργάνωση εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα ανά ευρεία περιοχή, κατά την οποία οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα «εγγράφονται» ως μέλη στους καταλόγους του κόμματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Εν συνεχεία θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Δεύτερον, πριν από τη διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού από τη βάση. Δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας να μπορεί να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία του κόμματος από τα μέλη και τους φίλους που θα έχουν αποκτήσει «οργανωτική ιθαγένεια» μέσα από την εγγραφή τους στις λίστες της Κουμουνδούρου.

Πηγή: Παραπολιτικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ