Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο γρίφος για την παράταση των φετινών δηλώσεων

Τη χορήγηση νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν επίμονα με ανακοινώσεις τους σύλλογοι φοροτεχνικών από όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών, από την άλλη, αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει παραταθεί σημαντικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Την ίδια ώρα όμως απομένει ακόμη η υποβολή περίπου 1,3 εκατ. φορολογικών δηλώσεων καθώς έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 6,3 που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά. Για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων απομένουν δέκα ημέρες καθώς λήγει στις 29 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 100 χιλιάδες δηλώσεις.

Ενώσεις φοροτεχνικών με ανακοινώσεις τους ζητούν την χορήγηση παράτασης επικαλούμενοι μια σειρά από καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση δεδομένων οι οποίες δεν ήταν δική τους ευθύνη. Υποστηρίζουν ότι μπορεί φέτος να άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το τέλος Μαρτίου που σημαίνει ότι είχαν στη διάθεσή τους πολύ χρόνο για να υποβάλλουν τις δηλώσεις, σημειώνουν όμως ότι ο πραγματικός χρόνος για πολλές κατηγορίες φορολογούμενων ήταν πολύ λιγότερος. Ενδεικτικά σημειώνουν προβλήματα όπως το ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε στις 09 Ιουλίου μέχρι τότε ήταν πρακτικά αδύνατη η ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε3, η ορθή αποτύπωση των οποίων στο έντυπο Ε1 έγινε μετά τις 9 Μαΐου, το διαρκές πρόβλημα με την συμπλήρωση του κωδικού 037 – 038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ανέβασαν βεβαιώσεις αποδοχών με καθυστέρηση. Φοροτεχνικοί με τους οποίους επικοινώνησε το capital.gr σημειώνουν ιδιαίτερα το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 και αφορά στην απώλεια εγγραφών που τους αναγκάζει να συμπληρώνουν εκ νέου τη φόρμα δαπανώντας μεγάλο χρόνο. Σημειώνουν ότι απαιτείται ακόμη και μια ώρα για να συμπληρωθεί σωστά μια φορολογική δήλωση.

Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει καν να συζητήσει για το ενδεχόμενο νέας παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις καθώς αυτό θα μεταφέρει πίσω τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος. Κάτι το οποίο μπορεί να περιπλέξει και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το φετινό δημοσιονομικό κενό και το κενό του 2020. Το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να φέρει άμεσα βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων και οποιαδήποτε κίνηση που δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι και ένα επιχείρημα των θεσμών κατά των βελτιώσεων στη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ