Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα = σπίτι χωρίς θεμέλιο»

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ένας παγκοσμίως διάσημος, ο Ρικάρντο Μούτι, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο μαέστρος των μαέστρων, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας τού Σικάγου λίγο πριν ανέβει στη σκηνή τού Ηρωδείου προ ημερών μίλησε με εκχυλίζοντα θαυμασμό για την Ελλάδα: «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σπίτι χωρίς θεμέλιο», υποστηρίζει ο σούπερ σταρ τού πόντιουμ και επιμένει:

«Σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη και για τον κόσμο ολόκληρο, θελήσαμε να στραφούμε στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ελλάδα γέννησε την κουλτούρα, τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία. Χωρίς αυτήν η Ευρώπη δεν θα υπήρχε. Εξ ου κι εγώ, σε κάθε ευκαιρία, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με δημόσιες τοποθετήσεις μου υποστήριζα ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα σπίτι χωρίς θεμέλια. Μια αδιανόητη βαρβαρότητα, μια τρέλα»!

Και η ρεάλ πολιτίκ τού μουσουργού πέρα από τις νότες:

«Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης προέκυψε μέσα από τον πόνο και τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Πόλεμος. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί, απαιτεί διάλογο, σύνθεση. Όχι μόνο σε επίπεδο ιδεών, θεωρητικό, αλλά και στο εμπόριο, στην οικονομία, στη διακίνηση αγαθών. Εμείς διανύουμε μια περίοδο αντιθέσεων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το παρόν και το μέλλον του οικοδομήματος»(ΒΗΜΑ, 7/7/19).

Επ’ ευκαιρία είναι συγκινητική η αφύπνιση των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος. Ζωντανό παράδειγμα μεταξύ άλλων ο καναδός κορυφαίος τού σύγχρονου θεάτρου Ρομπέρ Λεπάζ που διακηρύσσει «Έχουμε μια τάση να ξεπλένουμε την ιστορία μας (…) Είμαστε θύματα της πολιτικής ορθότητας»(Καθημερινή,14/7/19).

Οι αναφορές αυτές των εργατών τού πνεύματος θυμίζουν τον ιστορικό όντως λόγο που εξεφώνησε στην Πνύκα το 1959 ο Αντρέ Μαλρώ ως υπουργός Πολιτισμού τού Ντε Γκώλ:

«Η τόσο συγκεχυμένη λέξη Παιδεία – το σύνολο των έργων της τέχνης και τού πνεύματος – η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον μέσον διαπαιδαγώγησης τού ανθρώπου (…) Το μείζον πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία, το μείζον πνευματικό πρόβλημα, να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων (…)

Μιλώ για το ζωντανό ελληνικό έθνος, για το λαό στον οποίο απευθύνεται η Ακρόπολη πριν απευθυνθεί σε όλους τους άλλους, που αφιερώνει όμως στο μέλλον του όλες τις ενσαρκώσεις τού πνεύματός της που φώτισαν διαδοχικά τη Δύση: τον προμηθεϊκό κόσμο των Δελφών και τον ολύμπιο κόσμο τής Αθήνας, τον χριστιανικό κόσμο τού Βυζαντίου – τέλος, μέσα σε τόσα χρόνια φανατισμού, τον μοναδικό φανατισμό της ελευθερίας»!

Μια γνωμοδότηση της Bundestag που θεωρεί ενεργή την ελληνική αξίωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις τάραξε κάπως τα λιμνάζοντα ύδατα αν και η εκπρόσωπος επιχείρησε να θέσει εκ νέου τελεία και παύλα στο εν τούτοις ολοζώντανο θέμα. Αμετακίνητη εξ άλλου η Μέρκελ αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Στις διακρατικές σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά μόνο συμφέροντα, και κατά κανόνα ωμά συμφέροντα.

Ο τούρκος ξεφορτώνει τους S-400 και ο αμερικάνος που “έβγαζε σπυριά” δείχνει να το έχει “καταπιεί”. Οι αγαρηνοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα επινοήσει την αηδέστερη απειλή κατά της Ελλάδος. Μετά τον σουλτάνο την σκυτάλη ανέλαβε πράγμα εντελώς άηθες και ασύμβατο, ο πρέσβης του στην Αθήνα που απειλεί τώρα να μας βομβαρδίσει με αεροπλάνα. Απίστευτα ωστόσο τα χάδια των Βρυξελλών προς την Τουρκία προχθές, και παροιμιώδης η συγκίνηση τού δικού μας ΥπΕξ ο οποίος δήλωσε εκστασιασμένος για τα λεγόμενα «στοχευμένα» μέτρα κατά της Άγκυρας. Αυτή εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ καταλύοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η «ποινή» της είναι η αναβολή της καταβολής κάποιου αστείου ποσού προενταξιακής βοήθειας και επίσης προσωρινή αναβολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!

Το απίθανο δίδυμο των Ρώσων φαρσέρ, Κουζνέτσωφ – Στολιάρωφ, διπλάρωσε τον αλβανοσλάβο των Σκοπίων σ’ ένα ηχογράφημα: Ζάεφ και (υποτίθεται) Πορονένκο της Ουκρανίας. Ο σκοπιανός ακούγεται να διαπραγματεύεται δωροδοκία τού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για χορήγηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία του. οπότε ο άλλος φαρσέρ που υποδίδεται τον Ποροσένκο βεβαιώνει τον Ζάεφ ότι Ουκρανοί επιστήμονες «κατάφεραν» να “τεκμηριώσουν” την …εξ αίματος συγγένειά του με τον …Μέγα Αλέξανδρο»!

Ο Ζάεφ το «έχαψε» και έμπλεως ευτυχίας δηλώνει ότι «διάβασα γι’ αυτό» και «Η ιστορία μπορεί να μας ενώνει»!!!

Η απορία είναι πώς ένας τόσο αφελής όπως αποκαλύπτεται από το αυθεντικό αυτό ντοκουμέντο, μπόρεσε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον δικό μας, υποτίθεται και …έξυπνο.

Κι όμως τα Σκόπια, κράτος – έθνος Φρανγκεστάϊν προκαλούν και εντείνουν έναν απίστευτο πληροφοριακό πόλεμο κατά της Ελλάδος, η οποία παραμένει δυστυχώς απούσα(Κ. Μποζίνης, In.gr,5/7/19).

Είχε απόλυτο δίκαιο ο σοφός γέροντας της Σκιάθου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης όταν αποφαίνονταν τω καιρώ εκείνω:

«Ἄγγλος ἢ Γερμανὸς ἢ Γάλλος δύναται νὰ εἶναι κοσμοπολίτης ἢ ἀναρχικὸς ἢ ἄθεος ἢ ὅ,τιδήποτε. Ἔκαμε τὸ πατριωτικὸν χρέος του, ἔκτισε μεγάλην πατρίδα. Τώρα εἶναι ἐλεύθερος νὰ ἐπαγγέλλεται χάριν πολυτελείας τὴν ἀπιστίαν καὶ τὴν ἀπαισιοδοξίαν. Ἀλλὰ Γραικύλος τῆς σήμερον, ὅστις θέλει νὰ κάμῃ δημοσίᾳ τὸν ἄθεον ἢ τὸν κοσμοπολίτην, ὁμοιάζει μὲ νᾶνον ἀνορθούμενον ἐπἰ ἄκρων ὀνύχων καὶ τανυόμενον νὰ φθάσῃ εἰς ὕψος καὶ φανῇ καὶ αὐτὸς γίγας. Τὸ Ἑλληνικὸν ἔθνος, τὸ δοῦλον, ἀλλ᾽ οὐδὲν ἧττον καὶ τὸ ἐλεύθερον, ἔχει καὶ θὰ ἔχῃ διὰ παντὸς ἀνάγκην τῆς θρησκείας του»( Ο Καλόγερος, Άπαντα Βήματος 7,σ. 77επ).

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την Έλσα και την...