Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΡΤ: Ο εφιάλτης στην οδό Μεσογείων Νο 2

Με περισσό θάρρος (θράσος;) με είχε διαβεβαιώσει βουλευτής της Ν.Δ. πριν από έναν περίπου χρόνο: «Θα την ξανακλείσουμε…». Εννοούσε την ΕΡΤ, στα πρότυπα εκείνης της αισχρής ενέργειας της κυβέρνησης Σαμαρά, την 11η Ιουνίου του 2013.

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

«Όνειρα θερινής νυκτός», σκέφτηκα. Ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω πως η Ν.Δ., σε περίπτωση που ξαναέπαιρνε την εξουσία, θα δευτέρωνε το κακό. Θα ξαναέκλεινε πάλι τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αδιαφορώντας, όπως και την πρώτη φορά, για το ότι στερεί ένα δημόσιο αγαθό από τον ελληνικό λαό. Και ακόμα ότι ποσώς ενδιαφέρεται για την τύχη 2.600 εργαζομένων.

Κι όμως, βλέπουμε τη Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, και λόγω των ενθαρρυντικών ποσοστών στις αυτοδιοικητικές αλλά και ευρωβουλευτικές εκλογές, να προετοιμάζει την επανάληψη του εγκλήματος. Η αρχή έγινε με υπόγειες διαρροές σαν αυτή του νεοδημοκράτη βουλευτή. Συνεχίστηκαν με καρναβαλικές δηλώσεις φαιδρών δημοσιογράφων του στυλ «θα στείλουμε τανκς στην ΕΡΤ», για να καταλήξουμε στις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. κ. Κ. Κυρανάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κινδυνεύουν και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, κουβέντα. Μα το Δημόσιο έχει μόνο μία μετοχή στην ΕΡΤ. Οι υπάλληλοι είναι κατά πλειοψηφία συμβασιούχοι! Μάλιστα, πολλά στελέχη της Ν.Δ. που προετοιμάζουν το νέο κλείσιμο, εργάστηκαν ως συμβασιούχοι για πολλά χρόνια στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μάλιστα ο εν λόγω κύριος χρησιμοποίησε ένα παλιό, από το προηγούμενο κλείσιμο, ανατριχιαστικό επιχείρημα. Δεν τον ενδιαφέρουν είπε, οι 2.600 οικογένειες, αλλά τα 11 εκατομμύρια Έλληνες που την πληρώνουν. Τους πήρε ο πόνος δηλαδή για τον ελληνικό λαό, για την πλειονότητα.

Βεβαίως δεν ρώτησαν κανέναν λαό αν θέλει ή δεν θέλει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το αποφάσισαν από μόνοι τους! Βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης «διόρθωσε» πως δεν θα κλείσει την ΕΡΤ. Είναι η φαεινή ιδέα που είχαν στη Ν.Δ., να βγαίνει ο αρχηγός, να εξαγγέλλει τα βαριά μέτρα που έρχονται και στη συνέχεια ο ίδιος ή κάποιος από το γραφείο Τύπου να προβαίνει σε αναιμικές, άχαρες και χλιαρές διαψεύσεις. Οι βασικές και σοβαρές δηλώσεις έχουν γίνει όμως. Άλλωστε ο κ. Βορίδης ανοιχτά δηλώνει ότι σωστά ο κ. Σαμαράς έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ που έφερε 2900 απολύσεις…

Η οίηση, η έπαρση, η αλαζονεία, η υπεροψία που τους χάρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου δεν τους αφήνει να κρυφτούν. Δεν θέλουν άλλωστε. Και σίγουρο είναι πως δεν τους «ξεφεύγουν» όσα λένε για εκείνα που προετοιμάζουν. Μελετημένα τα διασπείρουν ώστε εάν ο ελληνικός λαός τους δώσει εντολή διακυβέρνησης, να υλοποιήσουν όλη αυτή τη βαρβαρότητα και να μην μπορεί κανείς να πει τίποτε. «Σας το είχαμε πει» θα μας θυμίσουν. «Εσείς όμως ψηφίσατε». Και, ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Ο κίνδυνος του «κλεισίματος της ΕΡΤ Νο 2» είναι ορατός. Για την ακρίβεια δεν είναι κίνδυνος, αλλά σχέδιο έτοιμο να μπει σε εφαρμογή. Η ανατροπή του σχεδίου δεν είναι μόνον υπόθεση των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Όλων των εργαζομένων, όπου και να ανήκουν πολιτικά. Είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού.

Στην κάλπη της 7ης Ιουλίου θα κριθεί μαζί με χιλιάδες άλλα σοβαρά και το κλείσιμο ή μη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που πρέπει να βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία των πολιτών μιας και η τηλεόραση είναι δημόσιο αγαθό που δικαιούνται να το απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες.

Η Ν.Δ. θέλει να ξανακλείσει την ΕΡΤ. Θα της το επιτρέψουμε;

* Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ