Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η αλήθεια για τις εκλογές: Γιατί ο Τσίπρας προτιμάει να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο για 30 Ιουνίου, χωρίς να έχει «καεί» το σενάριο του Οκτωβρίου.

Παρά τη γραμμική μείωση που δείχνει το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, στην ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσέβλεπε σε μία πολύ μικρότερη διαφορά, που θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να την ανατρέψει μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Και αυτό γιατί το κυβερνητικό επιτελείο είχε/έχει συγκεκριμένα πλάνα για περαιτέρω ελαφρύνσεις αν αυτές γίνουν μετά το καλοκαίρι και κατά προτίμηση στις 13 Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός άφησε σήμερα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν κερδίσει τις ευρωεκλογές, συνδέοντας τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε -«προεκλογικές παροχές», κατά την αντιπολίτευση- με την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών. H Nέα Δημοκρατία, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να «το πάρει πάνω του» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην βραδινή του ομιλία στο Σύνταγμα.

Αν πρόκειται για τακτικισμό ή αποκάλυψη των άμεσων σχεδίων του, ενδεχομένως να το κρίνει και η διαφορά που θα καταγραφεί στην κάλπη. Πάντως, έχουν γίνει εισηγήσεις για τις 30 Ιουνίου, σε περίπτωση που η διαφορά είναι κάτω του 4%, με τη λογική ότι είναι εφικτό να ανατραπεί. Άλλοι συνεργάτες που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό, προτείνουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο ακόμα και αν η διαφορά είναι μεγάλη, αλλά αυτή ούτε είναι η πλειοψηφική άποψη, ούτε δείχνει να την συμμερίζεται ο κύριος Τσίπρας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν για εκλογές στις 13 Οκτωβρίου για λόγους που συνδυάζουν οικονομικές παροχές, στρατηγικές επιλογές και ενίσχυση του διεθνούς ίματζ του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, αυτά έχουν να κάνουν με:

την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020
την νομοθέτηση του λεγόμενου «δώρου Χριστουγέννων» στους συνταξιούχους, σε ποσό ίδιο με αυτό που τους καταβλήθηκε ως «13η σύνταξη»
την νομοθέτηση της μη μείωσης του αφορολόγητου από 01-01-2020
την μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ
την επαναφορά του ΕΚΑΣ, όχι με επιδοματικό χαρακτήρα, αλλά μέσω αύξησης της σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό όμως, έπαψε ήδη να αποτελεί προεκλογικό «άσο», καθώς τέθηκε στο τραπέζι από τον Πρωθυπουργό από χτες, όπως είχε αποκαλύψει πρωτύτερα το Newpost. την δημοσιοποίηση της short list των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης. Παρόλο που ως φαβορί για το βραβείο θεωρείται η μαθήτρια από τη Σουηδία που κάνει αγώνα για το περιβάλλον, και μόνο να συγκαταλέγεται το όνομα του Αλέξη Τσίπρα στην τελική λίστα, θεωρείται ότι θα του δώσει πόντους ως προς τη διεθνή αναγνώριση και το κύρος, που δεν θα περνούσε απαρατήρητο από την κοινή γνώμη.
Εύλογα, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πως θα περνούσαν αυτά τα μέτρα από τους θεσμούς. Σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου στοχεύει στη στήριξη εκ Γαλλίας. Αν όντως ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει τον Μισέλ Μπαρνιέ για πρόεδρο της Κομισιόν και τον στηρίξει η κυβέρνηση, τότε η ελληνική πλευρά θα προσέβλεπε στη δική του στήριξη απέναντι στις -δεδομένες- ενστάσεις των θεσμών.

Από την Κυριακή και μετά, όλα αυτά παύουν να είναι σενάρια και θα δούμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....