Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ 23, 24 και 25 Μαΐου!

Λουκέτο για 3 ημέρες σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια βάζουν οι εργαστηριακοί γιατροί, καλώντας τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, οι οποίες οδηγούν στον “αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου”, όπως λένε.

Με επιστολή τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ: εργαστηριακοί γιατροί, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, μικροβιολόγοι, πυρηνικοί γιατροί, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι και πολλές ακόμη ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης, ζητούν από τον Προεδρο του Οργανισμού Βασίλη Πλαγιανάκο να επανεξετάσει τα πρόσφατα μέτρα που πλήττουν τον κλάδο τους.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν: αύξηση του “εικονικού”, και “ελλειμματικού” όπως λένε, “προϋπολογισμού των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν από την τσέπη τους τις υπερβάσεις του, ως υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στο κράτος.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή:

“Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάσει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και clawback).

(…) Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε (τον προϋπολογισμό) περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;” αναρωτιούνται οι γιατροί και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.

Τα μέλη των έντεκα Σωματείων δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, “προστατεύοντας κατ’αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους”.
ΙΣΑ: “Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν δυναμικά”

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη συμπαράσταση του, στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε) ,ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ