Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι γενναίος

Θαυμάζω τους ανθρώπους οι οποίοι είναι επώνυμοι και δε διστάζουν να εκτεθούν, γνωρίζοντας πως αυτό θα έχει συνέπειες. Τους ανθρώπους εκείνους που χρησιμοποιούν το βήμα τους για να αλλάζουν πεποιθήσεις, για να εναντιώνονται σε προκαταλήψεις και λανθασμένες ιδέες οι οποίες επί αιώνες καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ. Ένας άνθρωπος που θαύμαζα ανέκαθεν για τη δυνατή πένα του και την ευαισθησία που διακρίνει τη γραφή και τα βιβλία του. Είναι ένας άνθρωπος που διεκδικεί με πάθος το δικαίωμά του στον έρωτα, τη συντροφικότητα, τη χαρά που έχει γνωρίσει στο πρόσωπο του ‘’κουταβιού’’ του.


Πριν από λίγες ημέρες, δε δίστασε να δημοσιεύσει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook μία φωτογραφία από την περσινή του απόπειρα αυτοκτονίας, από την οποία σώθηκε με διαφορά λίγων λεπτών. Αυτή η φωτογραφία αποτύπωνε την άσχημη ψυχική του κατάσταση, η οποία κορυφώθηκε με την προσπάθεια του ίδιου να προκαλέσει το τέλος της ζωής του, δείχνοντας την κατάσταση πλήρους αδυναμίας στην οποία είχε περιέλθει.

Ο Κορτώ είναι γενναίος επειδή δε διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για προβλήματα που ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας, αλλά κρύβονται επιμελώς επειδή οι κοινωνικοί καθωσπρεπισμοί απαγορεύουν σε έναν άνθρωπο να ταλαιπωρείται από μία ψυχική πάθηση. Είναι γενναίος γιατί δεν κρύβει την αδύναμη πτυχή του εαυτού του; και ο άνθρωπος που δε φοβάται να δείξει την ευάλωτη πλευρά του και να μιλήσει για τα αδιέξοδα και τα σκοτάδια που έχει περάσει, είναι γενναίος και δίνει παράδειγμα και σε άλλους ανθρώπους που δίνουν μάχη με την ψυχική φόβο και φλερτάρουν με την απελπισία και τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Ο Κορτώ είναι γενναίος γιατί δεν αφήνει τα λόγια του καθενός να εμποδίζουν την έκφραση του αληθινού εαυτού του; δεν αισθάνεται υπόλογος σε κανέναν, δε θυσιάζει τον εαυτό και την αλήθεια του προκειμένου να γίνει αρεστός και να κερδίσει την εύνοια όλων. Κερδίζει την αγάπη αυτών που πρέπει να έχει.

Είθε το θαρραλέο παράδειγμα του Κορτώ να βοηθήσει τους ανθρώπους που δίνουν μάχη με την ψυχική νόσο και με τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό στιγματισμό που αυτές φέρνουν, αλλά και να βάλει ένα λιθαράκι στην άμβλυνση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων. Πρέπει.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ