Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς τα ταμεία

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η κατάθεση των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση στην εφορία δεν είναι καν έτοιμη ενώ η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά –η οποία έχει ανακοινωθεί πολλάκις από το υπουργείο Εργασίας- στην καλύτερη περίπτωση θα κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες μέρες χωρίς όμως να ψηφιστεί έως τη Μεγάλη Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά ακόμη και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Μιλώντας νωρίτερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο αλλά η κατάθεσή του εξαρτάται από τον προγραμματισμό της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία η οποία δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Για το θέμα ασχολείται εκτός από το υπουργείο Οικονομικών (και την ΑΑΔΕ η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση) το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου λόγω της πολιτικής σημασίας που έχει δοθεί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων ενώ υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σχετικά με το πόσο «ανοικτή» πρέπει να είναι η ρύθμιση.

Το τελευταίο σχέδιο (όπως προκύπτει και από τις σχετικές πληροφορίες του thetoc.gr) προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια και ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα υπάρχουν μόνο για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων που θα δίδεται σε κάθε οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο όχι μόνο να έχει ψηφιστεί αλλά και η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών να έχει ενεργοποιηθεί αρκετές ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ