Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έξυπνο μέλλον

Του Άγη Βερούτη

Μιλούσα χθες με ένα φίλο (για τι άλλο;) για την προεκλογική περίοδο που περνάμε. Μου έλεγε λοιπόν ότι ο περισσότερος κόσμος έχει κουραστεί να ακούει για όλα τα αρνητικά της σημερινής κυβέρνησης. Του δίνω δίκιο για το γεγονός ότι πλέον όλοι γνωρίζουν το εύρος και το βάθος της ανικανότητας των σημερινών κυβερνώντων, όλοι γνωρίζουν ότι είπαν ψέματα για να εκλεγούν κυβέρνηση και ακόμη και ο τελευταίος Έλληνας ξέρει πως σύντομα θα έχουν φύγει. Ακόμα και αν το “σύντομα” τελικά είναι έξι μήνες μακριά.

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα να σας πω για το μέλλον, όπως προδιαγράφεται στις ευημερούσες χώρες που δεν έχουν ψεύτες και ανίκανους να τις κυβερνούν, που δεν ασχολούνται όλοι με τα επιδόματα στους φτωχοποιημένους πολίτες της Ελλάδας.

Λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα ο κόσμος προχωράει μπροστά. Έχει λύσει τα θέματα φορολόγησης, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, συνταξιοδότησης, κόστους του κράτους και ανταποδοτικότητας της φορολογίας, και ασχολείται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Την επανάσταση του αυτοματισμού της εργασίας και των έξυπνων μηχανών.

-Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities), Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT),
– Έξυπνα Δίκτυα (Smart Grids),
– Smart Meters (Έξυπνοι Μετρητές),
– Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence),
– Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), είναι εκφράσεις που ακούμε όλο και πιο συχνά.

Ορίστε μερικά σημαντικά σημεία της επικείμενης τεχνολογικής ανάπτυξης:

* Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνάει τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

* Οι κάτοχοι smartphone θα επικοινωνούν, μέσω των κινητών τους με φωνή, βιντεοκλήσεις, μηνύματα και μέσα από σχολιασμό στα κοινωνικά δίκτυα, 65 φορές την ημέρα ως το 2023, γεγονός που σημαίνει πως αυτό το νούμερο θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με σήμερα.

* Το 50% της παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο θα πραγματοποιείται σε οθόνες κινητών συσκευών (tablet, smartphone, laptop), ποσοστό αυξημένο κατά 85% σε σχέση με το 2010, ενώ μόνο τα smartphone θα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο αυτής της παρακολούθησης (αύξηση 160% σε σχέση με το 2010)

* Η ανάπτυξη του Internet of Things, θα δικτυώσει με το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια συσκευές μεταξύ τους μέχρι το 2020, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων αλλά και στο επιχειρείν.

* Σε 5,9 δισεκατομμύρια θα αυξηθούν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας το 2025, από 5 δισ. που ήταν πέρυσι σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με εκτιμήσεις του GSMA Intelligence που εκπροσωπεί την βιομηχανία ψηφιακών επικοινωνιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης θα είναι στην Ευρώπη όπου εννέα στους δέκα πολίτες θα είναι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας, με τους οκτώ στους δέκα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τους, που σημαίνει ότι θα έχουν smart phones.

* Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν περισσότερα από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα του ίντερνετ των πραγμάτων (IoT)

Σαν χώρα υποφέρουμε τα τελευταία χρόνια από πολλά προβλήματα. Είναι καιρός πλέον να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Το μέλλον όμως είναι ψηφιακό. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Εκεί πρέπει με στοχευμένη στρατηγική και συγκεκριμένο πλάνο δράσης να επικεντρωθούμε: στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε μείνει πολύ πίσω. Είμαστε σαν χώρα από τους τελευταίους στους δείκτες σχετικά με την διείσδυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επενδύουμε σε “υποτιθέμενα” δορυφορικά προγράμματα έρευνας για να στείλουμε δορυφόρους στο διάστημα, και αγνοούμε την πραγματικότητα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν χώρα διαθέτουμε άριστους επιστήμονες στον χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και ένα είναι σίγουρο: η εξέλιξη δεν θα μας περιμένει.

Πρέπει άμεσα να μετασχηματίσουμε την ελληνική κοινωνία, ώστε να μπορέσει η χώρα να περάσει σε φάση ανάπτυξης. Ο μόνος δείκτης που είμαστε ικανοποιητικά από DESI 2017 (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας) είναι η χρήση social media. Αυτό όμως δεν είναι εκσυγχρονισμός.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στις επιχειρήσεις για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

Απλές και άμεσες λύσεις.

Οι οποίες προϋποθέτουν αυτό που περιμένει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία: να γυρίσει σελίδα με τις εκλογές.

*Ο Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος μηχανικός, αρθρογράφος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας και είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο .twitter.com/agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 120-121-122

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 120-121-122 Επεισόδιο 120 Η Ηλέκτρα κατηγορεί τον Παύλο πως παίζει παιχνίδια σε διπλό ταμπλό,...