Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέσα από το στόμα αφαιρείται πλέον ο θυρεοειδής

Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητικά σημάδια στο λαιμό, μπορεί να γίνεται πλέον με τη νέα μέθοδο (διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή) η αφαίρεση του θυρεοειδούς!

Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου είναι άκρως ικανοποιητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Workshop που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο EGEUNIVERSITY στη Σμύρνη της Τουρκίας.

«Η μέθοδος ονομάζεται TOETVA (Trans Oral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach) και στο  σεμινάριο έγινε η εκπαίδευση των πρώτων χειρουργών για τις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, η  διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλή στον λαιμό και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (δέρμα) σε σχέση με άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αλλά και το κόστος συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την νέα μέθοδο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περίπου 1000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και οι περισσότερες έχουν γίνει στη Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν γυναίκες (90%) κι αυτό γιατί είναι ανατομικά πιο εύκολη η επέμβαση αλλά και η ζήτηση για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ για να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:

Η διάμετρος του  θυρεοειδή  πρέπει να είναι μέχρι 10 εκ,

Ο μεγαλύτερος όζος να είναι μέχρι 6 εκ,

Καλοήθης όγκος ,

Πολυοζώδης βρογχοκήλη,

Οι κακοήθεις όζοι βάση κλινικής υποψίας από το υπερηχογράφημα να είναι μέχρι και 2 εκ.

Η νέα μέθοδος αντενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν:

Έχουμε προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο,

Έχει γίνει ακτινοβολία στο ανώτερο μεσοθωράκιο,

Υπάρχει παρουσία μεταστατικών λεμφαδένων,

Έχει γίνει εξωθυρεοειδική επέκταση στην τραχεία ή τον οισοφάγο,

Έχουμε καταδυόμενη βρογχοκήλη,

Υπάρχουν αποστήματα στην στοματική κοιλότητα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί από 120 μέχρι 300 λεπτά, ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι μία ημέρα και η πλήρης αποκατάσταση 5 ημέρες.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ