Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Deutschlandfunk: «Όχι της Ελλάδας στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Ρεπορτάζ για το ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τους έλληνες βουλευτές δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk. «Στην Ελλάδα απαγορεύονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια βάσει Συντάγματος. Αυτό θέλει να το αλλάξει η συντηρητική αντιπολίτευση αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να ακούσει γι’ αυτό.

Το επιχείρημά τους: η παιδεία πρέπει να είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όλους. Αλλά είναι όντως έτσι;» διερωτάται η δημοσιογράφος στην αρχή του ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εξηγεί: «Το ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια οφείλεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος: αυτό προβλέπει ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να είναι δημόσια. Μια παρωχημένη ρύθμιση που πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί, όπως εκτιμούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 στην επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται οι σχετικές απόψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νέων που δεν κατάφεραν να περάσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως επισημαίνεται ότι «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ληφθεί υπόψη το άρθρο 16 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο».

Πηγή: DW

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...