Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλάζει το τοπίο στις αντικειμενικές – Ποιοι τρέχουν να μεταβιβάσουν ακίνητα

Αυξάνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς πολλοί σπεύδουν να προλάβουν την ενεργοποίηση των νέων τιμών ζωνών επί των οποίων καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Αυξάνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς πολλοί σπεύδουν να προλάβουν την ενεργοποίηση των νέων τιμών ζωνών επί των οποίων καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Πρόκειται για τις νέες τιμές που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ισχύσαν ήδη για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και επεκτείνονται από τη νέα χρονιά σε όλους τους φόρους και τέλη που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Με την αύξηση των τιμών ζώνης θα αυξηθεί μεταξύ άλλων ο φόρος μεταβίβασης ακίνητων, οι φόροι γονικής παροχής, κληρονομιάς, δωρεών καθώς και το συμβολαιογραφικό κόστος. Ενόψει της επιπλέον επιβάρυνσης πολλοί σπεύδουν ακόμη και τελευταία στιγμή να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους μέσα στο ελάχιστο χρόνο που απομένει με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Κολωνάκι καθώς και στις τουριστικές περιοχές της χώρας και ειδικά σε Μύκονο, Χανιά, Πάρο και αλλού.

Βέβαια υπάρχουν και περιοχές όπου η όποια μεταβίβαση συμφέρει να γίνει από το 2019 και με τα νέα δεδομένα. Είναι κυρίως περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και πιο φθηνές περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 37% των νέων τιμών που θα ενεργοποιηθούν από τον επόμενο μήνα είναι αυξημένο σε σχέση με τις ισχύουσες, το 21% είναι μειωμένο και το 42% παραμένει αμετάβλητο.

Έρχεται και νέος γύρος αλλαγών

Αξίζει να σημειώσουμε πως εντός του 2019 θα αλλάξουν και πάλι οι αντικειμενικές αξίες καθώς ο στόχος της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές δεν έχει επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει πως θα επέλθει του χρόνου και νέος γύρος αυξήσεων των αντικειμενικών ακόμη και σε «λαϊκές» περιοχές. Αντίθετα, σε ακριβές περιοχές μετά από την καθίζηση των τιμών που ξεπέρασε και το 60% από την αρχή της κρίσης πολλές φορές οι αντικειμενικές ξεπερνούν ακόμη τις εμπορικές τιμές. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν καθώς Airbnb και Golden Visa αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και ανεβάζουν και πάλι τις τιμές.

Παραμένει στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας

Τα καλά νέα είναι ότι παραμένει σε αναστολή για ένα ακόμη χρόνο ο φόρος υπεραξίας. Πρόκειται για ένα φόρο που αν και έχει νομοθετηθεί δεν εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην έτσι και αλλιώς υποτονική αγορά ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτίσης και της τιμής μεταβίβασης ενός ακινήτου.

insider.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 Η συμφιλίωση της Αριάδνης με τη Βασιλική κάνει...