Μια δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε η χθεσινή ημέρα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη πιέζει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που με 152 βουλευτές κινείται στα όρια της απώλειας της δεδηλωμένης.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης να παραδώσει την έδρα του.
Μπορεί από τους ΑΝΕΛ να μη θεωρούν πιθανό να υπάρξει άλλη αποχώρηση και να εκτιμούν πως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το κόμμα, ωστόσο είναι γεγονός πως οι «φυγόκεντρες δυνάμεις» που έχει προκαλέσει η συμφωνία των Πρεσπών είναι απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Λαζαρίδης έκανε γνωστές στους ΑΝΕΛ τις προθέσεις του τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ακολούθησε αργά τα μεσάνυχτα συνάντηση του με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει, αλλά και να δει τα περιθώρια που υπάρχουν για να αλλάξει γνώμη. Η εικόνα που υπήρχε μετά τη συζήτηση του βουλευτή με τον πρόεδρο του κόμματος δεν προεξοφλούσε την ανεξαρτητοποίηση του.


Η αναταραχή και τα ερωτηματικά γύρω από τους λόγους αποχώρησης από τους ΑΝΕΛ οδήγησαν και στην ένταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκε στον πρώτο όροφο των γραφείων των κόμματος στη Βουλή χθες το πρωί.
Το ισχυρό «πρέσινγκ» που δέχεται ο Γιώργος Λαζαρίδης από την περιφέρεια του, τη Β΄ Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις που φέρεται να πήρε από τον Πάνο Καμμένο.
Το «τυράκι» των 180

Το «παζλ» της ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Λαζαρίδη έρχεται να συνθέσει και το γεγονός ότι από το Μαξίμου πλέον εμφανίζονται ανοιχτοί στην αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, όταν η συμφωνία για το ονοματολογικό έρθει στη Βουλή. Ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν και άλλες διαρροές από τον κυβερνητικό εταίρο και να δώσουν χώρο στον υπουργό Άμυνας να ελιχθεί στο εσωτερικό του; Ή στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο όλα παραμένουν στο τραπέζι με δεδομένο ότι ο χρόνος κύρωσης της συμφωνίας είναι άγνωστος;

Το σίγουρο είναι πως με βάση την τοποθέτηση των κομμάτων για το ονοματολογικό, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα 3/5 της πλειοψηφίας, δηλαδή 180 βουλευτές.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας είχαν χθες συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους και να βρουν τους τρόπους για να ξεπεράσουν τη νέα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Με βάση αυτό και μόνο το γεγονός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των «152» να μην αντέξει και η κυβέρνηση να οδηγηθεί το φθινόπωρο σε εκλογές. Ορόσημο θα είναι η κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Παρ´όλα αυτά, όπως έχει δημοσιεύσει πολλές φορές το newpost.gr, ο βασικός σχεδιασμός του Μαξίμου είναι οι κάλπες να μη στηθούν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μπροστά του αρκετό χρόνο, ώστε να αλλάξει το κλίμα.
«Καμπανάκι» για νέους συμμάχους

Μέσα σε αυτό το πολυτάραχο περιβάλλον η αναζήτηση νέων συμμάχων φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, όταν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με αυτό τον τρόπο το «καμπανάκι» από το Μαξίμου χτύπησε προς τρεις πλευρές:
- Στη ΝΔ, πως αν η κυβέρνηση πέσει θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών που τώρα κατακρίνει.
- Στους ΑΝΕΛ πως "ουδείς αναντικατάστατος".
- Σε βουλευτές, που είτε ανήκουν σε κάποιο κόμμα είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση κορυφαία στελέχη βλέπουν πως ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την κίνηση θα έχει κάνει ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα για την προσέλκυση νέων προοδευτικών δυνάμεων, με τις οποίες θα διεκδικήσει την εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση βάζοντας τέλος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

newpost.gr

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top