Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σημαντική διάκριση για την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών

Η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου! Το Τμήμα του ΕΚΠΑ, αν και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, πέτυχε μία σημαντική διάκριση, αποδεικνύοντας ότι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Φοίβος Μαδιανός, «η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατέκτησε τη θέση 76-100 – την καλύτερη θέση που έχει επιτύχει τμήμα του ΕΚΠΑ και συμπεριλήφθηκε στη «λίστα της Σαγκάης» η οποία καταρτίζεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια».

«Η μεγάλη επιτυχία της Σχολής οφείλεται στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και στο έργο των καθηγητών» σημειώνει ο κ. Μαδιανός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Οδοντιατρική Σχολή είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που εμφανίζει βαθμολογία στον δείκτη AWARD, δηλαδή στα σημαντικά βραβεία/διακρίσεις καθηγητών και ερευνητών του τμήματος.

Υψηλού επιπέδου είναι και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Οδοντιατρική Σχολή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολής, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδοδοντιατρικής που έχει υποστεί τρεις αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, έχει κριθεί ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Παιδοδοντιατρική στην Ευρώπη!

Ωστόσο, η Οδοντιατρική Σχολή αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις. Τα προβλήματα αυτά είχαν οδηγήσει μάλιστα στο κλείσιμο της Σχολής για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι κλινικές δεν δεχόντουσαν ασθενείς. Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέσκηψε στα προβλήματα της Σχολής και αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ προκειμένου να εξοπλιστούν με υλικά οι κλινικές. Έτσι, η Σχολή άνοιξε πρόσφατα και συνεχίζει να εξυπηρετεί οδοντιατρικούς ασθενείς.

Αξίζει δε να τονιστεί εδώ πως η Οδοντιατρική Σχολή λειτουργούσε αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενη. Τα τελευταία χρόνια η Σχολή δεν είχε λάβει καμία κρατική επιχορήγηση και λειτουργούσε με έσοδα από τα μικρά ποσά των νοσηλίων των ασθενών, τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και από ερευνητικά προγράμματα.

Δεν θα χαθεί εξάμηνο!

Λόγω της απεργίας στην οποία είχαν προχωρήσει τα μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών υπήρχε κίνδυνος οι φοιτητές να χάσουν εξάμηνο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Σχολής κ. Μαδιανός, «η Γενική Συνέλευση της Σχολής αποφάσισε να παρατείνει την εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 13 εβδομάδων κλινικής άσκησης ανά εξάμηνο και οι φοιτητές να μην συναντήσουν κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους».

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναπλήρωση της κλινικής άσκησης του χειμερινού εξαμήνου να γίνει από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 (διάρκεια 8 εβδομάδων) και η αναπλήρωση κλινικής άσκησης εαρινού εξαμήνου να γίνει: από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 (διάρκεια 2 εβδομάδων), καθώς και από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 (διάρκεια 2 εβδομάδων).

Συνάντηση με ΟΣΠ

Εκπρόσωποι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Μαδιανό για να του εκφράσουν τη στήριξη και συμπαράστασή τους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία από τις καλύτερες σχολές του ΕΚΠΑ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΟΣΠ δήλωσαν μετά τη συνάντηση πως πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στην Οδοντιατρική Σχολή και να σταματήσει η υποστελέχωση του τμήματος για να επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των κλινικών. Σύμφωνα με τον ΟΣΠ, αν συνεχιστεί η μείωση του διδακτικού προσωπικού που έχει αγγίξει το 40%, κάποια τμήματα της Οδοντιατρικής θα «κατεβάσουν ρολά» και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν ασθενείς.

Και όλα αυτά, όπως τονίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, τη στιγμή που η Οδοντιατρική διαθέτει μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου (http://www.dent.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/eidikeyseis.html), με κάποια από αυτά να έχουν τιμηθεί με ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, όπως αυτό της Παιδοδοντιατρικής και της Ορθοδοντικής. «Τα μεταπτυχιακά της Οδοντιατρικής μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού, να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες και να αποτελέσουν πρόσθετη πηγή εσόδων, αν αναλογιστούμε πως παρόμοια μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού κοστίζουν 50-70 χιλιάδες ευρώ» σημειώνουν τα μέλη του ΟΣΠ, υπογραμμίζοντας πως περιμένουν από την κυβέρνηση να υποστηρίξει την Οδοντιατρική Σχολή που παρουσιάζει στοιχεία δυναμικής ανάπτυξης προκειμένου να αποσπάσει νέες διεθνείς διακρίσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ