Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συντάραξε τη χώρα το μήνυμα του λαού: «Μην τολμήσετε»!

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει και τις 24 πόλεις που βροντοφώναξαν «όχι» στα σχέδια εντός κι εκτός Ελλάδας για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας

Ρεπορτάζ:
Φανή Χαρίση, Μαρία Μαθιοπούλου,
Βαγγέλης Στολάκης,
Ανδρέας Κούτρας, Σπύρος Κάραλης, Φίλιππος Πανταζής,
Κατερίνα Κανάκη

Χιλιάδες Ελληνες συγκεντρώθηκαν χθες ταυτόχρονα στις 7.30 μ.μ. σε 24 πόλεις σε όλη τη χώρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας και την Ιστορία μας.

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Ενα μεγάλο πανό που έγραφε «Η Μακεδονία είναι ελληνική» τοποθετήθηκε πάνω στο ρολόι της κεντρικής πλατείας του Πολυκάστρου. Λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αρθρογράφου της «δημοκρατίας» Δημήτρη Γαρούφα, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, το πλήθος τραγούδησε τον Εθνικό Υμνο. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, που έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση, είχε να δει τόσο κόσμο συγκεντρωμένο στην πλατεία από το 1980, όταν η τοπική κοινωνία είχε κινητοποιηθεί για ένα ζήτημα της περιοχής. «Δεν θα δεχτούμε κανέναν προσδιορισμό. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική. Ο μακεδονικός Ελληνισμός ήταν το μεδούλι του Ελληνισμού» δήλωσε ο κ. Γκουντενούδης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος.

ΚΙΛΚΙΣ
Γεμάτη ήταν η κεντρική πλατεία του Κιλκίς, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο λέκτορας του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και οι δημοτικοί παράγοντες έδωσαν το «παρών». Χαιρετισμό απηύθυνε ο π. Γεώργιος. «Ηρθα για να συμπαρασταθώ στον κόσμο και να φωνάξω πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο πρώην πρόεδροι της ΠΓΔΜ να υπερασπίστηκαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας περισσότερο από Ελληνες πολιτικούς» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης.

ΔΡΑΜΑ
Λαοθάλασσα στη Δράμα! Η κεντρική πλατεία της πόλης και οι παρακείμενοι δρόμοι γέμισαν με Ελληνες, ενώ η γαλανόλευκη κυμάτιζε ψηλά! Από νωρίς το μεσημέρι στο σημείο συγκεντρώθηκαν σύλλογοι και φορείς, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία των ποντιακών σωματείων, με τα μέλη τους να φορούν παραδοσιακές φορεσιές. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν δεκάδες κληρικοί, με τον μητροπολίτη Παύλο να απουσιάζει λόγω υποχρεώσεών του στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, σε μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οχι στην παραχάραξη της Ιστορίας του ελληνικού έθνους. Οχι στην εκχώρηση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας. Οχι στη βεβήλωση της μνήμης των χιλιάδων μαρτύρων και αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα». Κύριος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.

ΣΕΡΡΕΣ
Περισσότεροι από 10.000 Σερραίοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο του νομού, όπου -μεταξύ άλλων- φώναξαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ στο τέλος έψαλαν τον Εθνικό Υμνο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. «Από τις Σέρρες στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Κοτζιά» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των τριών μητροπολιτών του νομού, ενώ στο τέλος του πύρινου λόγου του αναφέρθηκε στο δάκρυ του Εθνάρχη. Εκεί βρέθηκαν και οι μητροπολίτες Σιδηροκάστρου και Ζιχνών και Νευροκοπίου Μακάριος και Ιερόθεος αντίστοιχα. Εκ μέρους όλων των δημάρχων μίλησε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης. Παρόντες ήταν επίσης οι δήμαρχοι Σιντικής, Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας, Ηράκλειας, Αμφίπολης και Ζίχνης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί ήταν και ο αδερφός του Εθνάρχη, ο Αχιλλέας Καραμανλής, αλλά και οι βουλευτές της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή.

ΚΑΒΑΛΑ
«Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» φώναζαν ρυθμικά για περισσότερες από δύο ώρες στην Καβάλα. Στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, οι οποίοι τόνισαν: «Ο,τι έχει κερδηθεί με αίμα δεν παραχωρείται με μελάνι». Χαιρετισμό απηύθυναν ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος. Κεντρική ομιλήτρια ήταν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας Αριάδνη Νούκα. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι Καβάλας, Ξάνθης και Παγγαίου, και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Μακεδονική Ενωση Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος ψηφίστηκε ψήφισμα διά βοής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Πάνω από 2.000 Καστοριανοί ύψωσαν χθες τις φωνές και το ανάστημά τους, διαδηλώνοντας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένο, αφού άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά σημείωναν στη «δημοκρατία» ότι η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης. Στο πλήθος, όπου κυριαρχούσε η γαλανόλευκη, υπήρχαν και πολλοί απόγονοι Μακεδονομάχων, ντυμένοι με τις φορεσιές των προγόνων τους, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στις θυσίες και στους αγώνες τους. Κεντρική ομιλήτρια στο συλλαλητήριο της Καστοριάς ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της πόλης Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
«Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία». «Μην παραχαράζετε την Ιστορία. Η Μακεδονία είναι μία, λάμπει από Ελλάδα και Ορθοδοξία και είναι ελληνική». Με τα συνθήματα αυτά να ακούγονται από τα μεγάφωνα στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, πάνω από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στον Λαγκαδά. Γέμισαν η κεντρική πλατεία και όλοι οι γύρω δρόμοι. Ο κόσμος είναι παντού» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. Κεντρικός ομιλητής στον Λαγκαδά ήταν ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Γιώργος Παύλου, ενώ το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
«Ηρθαμε εδώ απόψε για να διατρανώσουμε τη μεγάλη ιστορική αλήθεια, η οποία έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μας λέει ότι η Μακεδονία είναι και θα είναι ελληνική». Με τα λόγια αυτά, ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος χαιρέτισε το συλλαλητήριο στα Νέα Μουδανιά, ενώ ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αδραμερίου, Θεόκλητος, τόνισε ότι «δεν ξεπουλάμε τίποτα από την Ιστορία του έθνους μας». Στο συλλαλητήριο στα Νέα Μουδανιά βρέθηκε και ο αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Στέλιος Παπαθεμελής. «Το όνομα είναι κλειδί και δεν πρέπει να το παραχωρήσουμε. Είναι έγκλημα, γιατί εγγράφονται δουλείες και υποθήκες για το μέλλον της χώρας» σημείωσε.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Φλώρινας συμμετείχε στο χθεσινό συλλαλητήριο στην πλατεία Γ. Μόδη, στο κέντρο της πόλης, που είχε παλμό και πάθος και έμοιαζε με ποτάμι βαμμένο στα γαλανόλευκα. Με συνθήματα και πανό που έγραφαν «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι μία και ελληνική», ο κόσμος διατράνωσε την αντίθεσή του στην παραχώρηση του ονόματος στα Σκόπια. Στο βήμα ανέβηκαν ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος, ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης», Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος. Μάλιστα, στο συλλαλητήριο συμμετείχε και πομπή με 40 μοτοσικλετιστές, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

ΕΔΕΣΣΑ
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι συγκεντρωθέντες στο συλλαλητήριο της Εδεσσας, όταν με μια φωνή τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο και έστειλαν το μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν το όνομά της να πουληθεί. «Κρατιόμαστε από την Ελλάδα, τη Μακεδονία, τους αγίους, τους μάρτυρές μας» ήταν τα λόγια των ομιλητών στο συλλαλητήριο, που συγκέντρωσε τους Εδεσσαίους σε μια γεμάτη παλμό και πάθος κινητοποίηση. «Εχετε την ευκαιρία να γράψετε Ιστορία. Θέλουμε Καποδίστριες, Κολοκοτρώνηδες, Παύλους Μελάδες» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, με το πλήθος να παραληρεί.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Εντυπωσιακή σε συμμετοχή κόσμου και παλμό ήταν και η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, με συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας, της Εκκλησίας και φορέων της περιοχής. Κρατώντας σημαίες και λάβαρα της Μακεδονίας, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι δεν θα δεχτούν να πουληθούν το όνομα και η Ιστορία της. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, η ποινικολόγος Ειρήνη Μαρούτα, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, καθώς κρίθηκε σκόπιμο ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας να είναι παρών στο αντίστοιχο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στην ακριτική Φλώρινα. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να τραγουδά με όλη τη δύναμη της ψυχής του το «Μακεδονία ξακουστή» και τον Εθνικό Υμνο. Ασπίδα για τη Μακεδονία από την Κατερίνη έως τη Λευκωσία

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Περισσότερα από 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου, στην Κατερίνη, διαδηλώνοντας για τη Μακεδονία μας και την ελληνικότητά της. Ο κόσμος από νωρίς το απόγευμα έφτασε στην πλατεία κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Οθωνας Ιακωβίδης της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και αμέσως μετά η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία Μαρία Δεληβάνη – Νεγρεπόντη, οι οποίοι τόνισαν ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, ενώ τα πλήθη ξεσηκώθηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα όταν μίλησε ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, κ. Γεώργιος. Σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

ΒΕΡΟΙΑ
Στην πλατεία Ωρολογίου, στη Βέροια, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της πόλης και της Ημαθίας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αρνούνται οποιαδήποτε συμφωνία με το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της. Ατομα όλων των ηλικιών, νέοι, μεγάλοι αλλά και μικρά παιδιά, κρατώντας ελληνικές σημαίες βρέθηκαν στο κέντρο της Βέροιας φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Διπλή ονομασία σημαίνει προδοσία» και «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία». Στη συγκέντρωση ήταν και ο Φραγκούλης Φράγκος. Πρώτος χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης ενώ μίλησε και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονας. Ακολούθησαν οι δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας Κώστας Βοργιαζίδης και Παναγιώτης Γκυρίνης, αντίστοιχα.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Στην πλατεία Δημαρχείου, στη Σιάτιστα, έγινε χθες η συγκέντρωση κατοίκων του Δήμου Βοΐου, συμμετέχοντας στο Πανεθνικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας, το οποίο αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Φορείς, σύλλογοι, σωματεία και πολίτες του Βοΐου συμμετείχαν δυναμικά κι έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τη Μακεδονία μαζί με τους ομιλητές. Πύρινος ήταν ο λόγος του μητροπολίτη Γρεβενών, κ. Δαυίδ, ο οποίος τόνισε: «Ημασταν, είμαστε και θα μείνουμε Μακεδόνες στη Μακεδονία». Στη συνέχεια μίλησαν ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Γιώργος Τζούλης, ενώ έγινε ανάγνωση ψηφισμάτων και ακολούθησαν σύντομες δηλώσεις εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της περιοχής. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση με τον κόσμο να ψάλλει τον Ακάθιστο Υμνο.

ΒΟΛΟΣ
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην παραλία του Βόλου προκειμένου να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το παμμαγνησιακό συλλαλητήριο διοργάνωσε ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος», υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Oλοι βροντοφώναξαν «“όχι” στο ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία». Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ (και αρθρογράφος της «δημοκρατίας») Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ ομιλία είχε προγραμματιστεί να κάνει και ο μητροπολίτης, κ. Ιγνάτιος. Το συλλαλητήριο «αγκάλιασαν» ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων Βόλου, που κράτησαν κλειστή την αγορά και κάλεσαν τον κόσμο στη μαζική συγκέντρωση, όπως και έγινε χθες το απόγευμα. Μεταξύ των συγκεντρωμένων, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος, ο πρώην υπουργός Γ. Σούρλας και η πρώην υπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΧΑΝΙΑ
Αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να αμαυρώσουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στα Χανιά. Τη στιγμή που άρχισαν να συγκεντρώνονται δεκάδες πολίτες των Χανίων στη Δημοτική Αγορά της πόλης με ελληνικές σημαίες και πανό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ομάδα νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου προκάλεσε τους παρισταμένους με διάφορα ανθελληνικά συνθήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια και να παρέμβει η Αστυνομία. Εγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ή τέσσερις προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός στο κεφάλι. Αφού αποκαταστάθηκε η ηρεμία, η συγκέντρωση εξελίχθηκε με ακόμη μεγαλύτερο παλμό και ένταση. Οι εκατοντάδες πλέον συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έψαλαν τον Εθνικό Υμνο και φώναζαν διαρκώς «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Οι Χανιώτες επέλεξαν να μην έχουν κεντρικούς ομιλητές.

ΘΗΒΑ
Στη Θήβα το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας και με τη συμμετοχή του Δικηγορικού και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων και Εφέδρων Πολεμιστών Θήβας Δημήτρης Μπατσιούλας, πλοίαρχος εν αποστρατεία. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιερατικός επίτροπος, π. Γεώργιος Τουλουμάκος, ο δήμαρχος Θηβαίων Σπυρίδων Νικολάου, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Σωσώ Μανάρα – Μαυράκη. Το σύνθημα «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία» δονούσε την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των ομιλιών, σε μια συγκέντρωση που ήταν πρωτοφανής σε όγκο και παλμό για τα χρονικά της ιστορικής πόλης της Βοιωτίας.

ΙΩΑΝΝΑ
Παρουσία αρκετού (αλλά όχι όσου έπρεπε) κόσμου πραγματοποιήθηκε το χθεσινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Από νωρίς, οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση ήταν έντονες (ξεχώρισε η τεράστια ελληνική σημαία), ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας, καθώς είχε ανακοινωθεί για αργότερα και αντισυλλαλητήριο από κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Διοργανωτές ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ιωαννίνων, η Ενωση Χειμαρριωτών «η Χειμάρρα», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων, η Αυτόνομη Φοιτητική Κίνηση «Τόλμη» Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων, Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Ηπείρου, η Ενωμένη Ρωμιοσύνη Ιωαννίνων, η Ομάδα Πολιτών «Ευτοπία» και η Αρδην Ιωαννίνων.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ικανοποιητικη ήταν η συμμετοχή και στο «ακομμάτιστο» συλλαλητήριο στην πόλη της Κέρκυρας, το οποίο προγραμμάτισαν ενεργοί πολίτες του νησιού μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Κέρκυρα έδωσε, ως όφειλε, το “παρών” στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για τη Μακεδονία μας. Σειρά τώρα έχει κάθε ελληνική πόλη! Ολοι μαζί καλούμαστε να βροντοφωνάξουμε το προφανές και το αληθές, πως μόνο μία Μακεδονία υπάρχει και είναι μόνο ελληνική» ήταν το ηχηρό μήνυμά τους. «Το συλλαλητήριο», όπως ξεκαθάρισαν οι διοργανωτές, «δεν αντιπροσωπεύει κανένα πολιτικό κόμμα και κανέναν άλλον φορέα και είναι άλλη μια ήρεμη και σιωπηρή διαμαρτυρία, κρατώντας ελληνικές σημαίες, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας… Τα ξεπούλησαν όλα! Την Ιστορία μας δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν».

ΛΑΡΙΣΑ
Ηχηρή απάντηση στο ξεπούλημα της Μακεδονίας έδωσε ο Θεσσαλικός Κάμπος, που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας σε μια συγκέντρωση που είχε πάνδημα χαρακτηριστικά και με μεγάλη συμμετοχή του τοπικού κλήρου. Κάλεσμα, άλλωστε, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο είχε απευθύνει η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τις ευλογίες του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι γέμισαν κυριολεκτικά την πλατεία, έψαλαν το «Τη Υπερμάχω», ενώ στο μήνυμά του ο κ. Ιγνάτιος -καθώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να δώσει το δικό του «παρών»- ένωσε τη φωνή του με τη φωνή των εκατοντάδων Θεσσαλών: «Ενώνω εκ του μακρόθεν τη φωνή μου με τη δική σας και διαλαλώ μαζί σας: “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Ποτέ ο Θεός δεν μας ξεχνά, όταν είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την αλήθεια. Οταν, ακόμη κι αν οι πιέσεις φαίνονται ανυπόφορες, εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι. Οταν αγαπάμε την πατρίδα μας, γιατί είναι ζυμωμένη με τις αξίες του χριστιανού, του ανθρώπου, του Ελληνα, ο οποίος, χωρίς να γίνεται δυνάστης, γνωρίζει εντούτοις να κρατά τα δικά του μέτρα, τα δικά του στοιχεία ανόθευτα» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του, το οποίο διαβάστηκε από τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Γαλιάτσο προς τους συγκεντρωμένους.

ΡΟΔΟΣ
Στην πλατεία Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στη Ρόδο. Δεκάδες Ροδίτες κάθε ηλικίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την Επιτροπή Διοργάνωσης, η οποία καλούσε τους πολίτες να προσέλθουν χωρίς άλλες σημαίες παρά μόνο με την ελληνική και τα λάβαρα των συλλόγων τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ακομμάτιστος χαρακτήρας του συλλαλητηρίου. «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Το όνομά της δεν εκχωρείται, παραχωρείται, δανείζεται, χρησιμοποιείται από κανένα μη Ελληνα και φυσικά και από το κρατίδιο των Σκοπίων. Δεν μπορεί να υπάρχει η λέξη “Μακεδονία” στο όνομά του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής, ενώ το μέλος της Μανώλης Χρύσης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι «δεν είναι σωστό να προχωρήσει μια διαδικασία που θα κατοχυρώσει το όνομα που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή» κατηγορώντας την κυβέρνηση ως ανίκανη να διαχειριστεί τα εθνικά θέματα.

ΚΩΣ
Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν χθες οι κάτοικοι της Κω, που υπερασπίστηκαν με όλη τους τη δύναμη την ένδοξη Μακεδονία μας, διατρανώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως το «όνομά της ΔΕΝ εκχωρείται, παραχωρείται, δανείζεται, χρησιμοποιείται από κανέναν μη Ελληνα και φυσικά και από το κρατίδιο των Σκοπίων». Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολίτες, φορείς και τοπικοί σύλλογοι που πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία του νησιού, κρατώντας την ελληνική σημαία αλλά και πανό που έγραφαν «ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ – Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ». Κάλεσαν δε με όλη τους τη δύναμη την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή και την αλήθεια τους, ενώ τραγούδησαν με εθνική υπερηφάνεια το «Μακεδονία ξακουστή».

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Από την πάνδημη διαμαρτυρία κατά της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Κύπριοι οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για το Σκοπιανό έξω από την ελληνική πρεσβεία της Λευκωσίας, κατόπιν καλέσματος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ). Μάλιστα, στην πόλη πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Οι διοργανωτές έστειλαν από τις εσχατιές του Ελληνισμού ηχηρό μήνυμα ενάντια στον σφετερισμό του ονόματος από τα Σκόπια, στους συμβιβασμούς, στο ξεπούλημα και στις υποχωρήσεις. Μάλιστα, στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι κάλεσαν όλους τους Ελληνες να βρεθούν στους δρόμους για τη Μακεδονία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 Η Γεωργία είναι πυρ και μανία με τον Στρατή...