Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διεθνείς αντιδράσεις για το Σκοπιανό – Έτσι σχολίασαν τη συμφωνία

Αποτέλεσμα εικόνας για Διεθνείς αντιδράσεις για το Σκοπιανό – Έτσι σχολίασαν τη συμφωνία
Πολλές ήταν οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα στο άκουσμα της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.

Στο άκουσμα της είδησης ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο μεσολαβητής για το Κυπριακό Μπαρθ Ειντε, οι ηγεσίες του Κοσσόβου, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας απο την Βαλκανική και πλήθος άλλων κρατών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και έκαναν λόγο για ιστορική συμφωνία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το Σκοπιανό λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

Εκτός των άλλων ανακοίνωση εξέδωσαν και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον twitter.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο twitter.

paraskhnio.gr
Σχολιάστε …

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ