Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το ΔΝΤ γράφει τη δική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, με θέμα το ελληνικό χρέος προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, “στη νέα συνάντηση του Washington Group θα συμμετάσχει ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν”.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, δήλωσε ο Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Κατά τον ίδιο, η δεύτερη σημερινή συνεδρίαση του Washington Group, μετά τις άκαρπες πρωινές συζητήσεις, αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για να γεφυρωθούν εγκαίρως οι διαφορές.

Αναφερόμενος στα βήματα που απομένουν, επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι εν εξελίξει συζητήσεις για την ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ. Επίσης, γνωστοποίησε ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του Ταμείου (Article IV) για την Ελλάδα. “Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, αναμένω όμως να γίνει σύντομα”.

Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μία συμφωνία για το χρέος που να το καθιστά βιώσιμο, “συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί ως προς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό εστιάζουμε πρωτίστως”.

Ωστόσο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υπενθυμίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του, “ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος”, τόνισε.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι στο επόμενο (κρίσιμο) Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα λάβει μέρος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ (Article IV) για τη ζώνη του ευρώ. Τέλος, ερωτηθείς για το αν το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει τις συζητήσεις που θα γίνουν στην επικείμενη G7 κορυφής, ο Τζέρι Ράις δήλωσε πως δεν έχει κάποια τέτοια ενημέρωση.

Άκαρπη η σημερινή πρώτη συνάντηση του Washington Group
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή πρώτη συνάντηση στο Παρίσι με επίκεντρο το ελληνικό χρέος, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για διατήρηση του χάσματος ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ αναφορικά με την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, με τη μία πλευρά να μιλά το πολύ για 3-5 έτη και το ΔΝΤ να ζητά 15ετή παράταση.

“Υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση, τα προγνωστικά δεν ήταν εξ αρχής αισιόδοξα” αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr αξιωματούχος της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική λύση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφορά σε μία παράταση της τάξης των 10 ετών. Η συνάντηση έγινε απουσία Έλληνα εκπροσώπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 129 Η Γεωργία κάτω από την πίεση των...