Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μύθοι και αλήθειες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Ξεκίνησαν οι υποσχέσεις και από τον πρωθυπουργό και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Πότε θα μπορεί να υλοποιηθεί και τι

Ξεκίνησε η πλειοδοσία για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών καθώς με την έξοδο από τα μνημόνια κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκουν ήδη πεδίο δόξης λαμπρό. Στο ερώτημα πόση «αλήθεια» κρύβεται πίσω από τις υποσχέσεις, η απάντηση είναι μια «εξαρτάται από τα πρωτογενή πλεονάσματα». Πρακτικά, αν η χώρα εξακολουθήσει να εμφανίζει και τα επόμενα χρόνια τα δυσθεώρητα πλεονάσματα του 4-4,5% του ΑΕΠ, τότε πράγματι θα μπορεί να προκύψει χώρος για κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;


Για το 2018, σχεδόν τίποτα. Ακόμη και αν υπάρξει υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό –επ’ αυτού δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη η κυβέρνηση με τους δανειστές και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο 10ήμερο- η κυβέρνηση θα θελήσει να το διαθέσει για την ενίσχυση των συνταξιούχων ενόψει και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Άρα φέτος, πληρώνουμε κανονικά και ΕΝΦΙΑ (για κάποιους μάλιστα θα είναι και αυξημένος).
Για το 2019, μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Η κυβέρνηση πάσχισε να πείσει τους δανειστές ότι το 2019 ο προϋπολογισμός όχι μόνο θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ αλλά ακόμη υψηλότερο. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το 2019 θα υπάρξουν φορολογικά «αντίμετρα» προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το 2019 θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, η ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα κλπ κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα 700 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στις τσέπες όλων.

Για το 2020, υπάρχει η προγραμματισμένη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1900 στα 1250 ευρώ. Άρα είναι δεδομένη η αύξηση φόρων για όλους κατά 650 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και το καλό σενάριο που προβλέπει ότι θα ενεργοποιηθούν και τα αντίμετρα: η μείωση του βασικού συντελεστή από το 22% στο 20%, ο μηδενισμός της έκτακτης εισφοράς για τους έχοντες εισόδημα έως 30.000 ευρώ, η μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ. Αν παρά την ενεργοποίηση των αντίμετρων εξακολουθήσει να υπάρχει υπερπλεόνασμα –αυτό θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο 10ήμερο- τότε θα υπάρξουν και πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις της τάξεως των 1,3 δις. ευρώ όπως επίσης υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. 
Φυσικά, το 2020 θα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση και το ποιες θα είναι αυτές οι φορολογικές ελαφρύνσεις, θα το αποφασίσει τότε η όποια κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ