Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μαθήματα ισχύος από την Εκκλησία

Οι Σκοπιανοί εγκαταλείπουν τον μακεδονισμό και επιστρέφουν στην κανονικότητα! Αυτό δεν αφορά, δυστυχώς, το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου αλλά τη μέχρι χθες σχισματική Εκκλησία τους. Κατέθεσαν αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο ζητούν η Εκκλησία τους να μετονομαστεί από «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» σε Αρχιεπισκοπή Αχριδών. Η ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι λιτή και σαφής:

«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ. Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε και διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, και αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Αν αυτή η εξέλιξη δεν είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού σ’ ένα παίγνιο κατευνασμού των αντιδράσεων των Ελλήνων για την ονομασία των Σκοπίων με το συνθετικό «Μακεδονία», τότε αποτελεί μια μεγάλη νίκη της Εκκλησίας, η οποία δεν έχει πάψει να νικά κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Εκκλησία του Χριστού θριαμβεύει εκεί που οι κοντόθωροι και ανίσχυροι πολιτικοί θα ήταν ευχαριστημένοι ακόμα και με μια… πανωλεθρία.

Χωρίς πολλά λόγια, διαρροές στα ΜΜΕ και ανακοινώσεις μεγαλεπήβολων σχεδιασμών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατόρθωσε, σε ό,τι το αφορά, να κάνει πράξη όσα αξίωσαν και αξιώνουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων που φωνάζουν και αγωνιούν και διαδηλώνουν για τη Μακεδονία μας. Ενώπιον της τεράστιας ισχύος της Εκκλησίας, η οποία οφείλεται στον ιδρυτή και αρχηγό της Ιησού Χριστό, οι Σκοπιανοί υποχώρησαν. Ζήτησαν την επαναφορά τους στην κανονικότητα – μια λέξη η οποία ταυτίζεται με την απουσία της λέξης «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας τους.

Η Εκκλησία, που τόσο λυσσαλέα πολεμούν, παραδίδει μαθήματα πολιτικής (στην οποία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να… ανακατεύεται).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Παύλο

Καταιγιστικές εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της σειράς  ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Παύλο. Βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στον Ρέπανο και...