Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύο μπλοκ στον ΚΙΝΑΛ: Ποιοι θέλουν να κλείσει άρον άρον το Σκοπιανό και ποιοι όχι

Την ώρα που οι πληροφορίες και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργούν κλίμα τελικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας και η πολιτική συζήτηση έρχεται στο δια ταύτα, τα πράγματα περιπλέκονται και πάλι για το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση του τελευταίου πολιτικού συμβουλίου ήταν σαφής. Λύση με ονομασία για όλες τις χρήσεις με αλλαγές στο Σύνταγμα και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Σαφής διακήρυξη της ηγετικής ομάδας των «6» μάλιστα ήταν «να δούμε πρώτα τη συμφωνία και μετά θα τοποθετηθούμε».
Υπάρχουν περιθώρια επιβεβαίωσης της κοινής γραμμής, επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζοντας όμως ότι αυτή την ώρα αντιπαραβάλλονται δυο μπλοκ.

Των «Σκληρών», εκείνων δηλαδή που θα εξαντλήσουν κάθε επιφύλαξη που μπορεί να έχουν για την τελική συμφωνία, όταν αυτή προκύψει και ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το άλλο μπλοκ είναι εκείνων που τάσσονται υπέρ μια λύσης τώρα και συσπειρώνεται στα πρόσωπα των κυρίων Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλου, Παπανδρέου.

Στέλεχος του Ποταμιού σημείωνε στο newpost.gr ότι «αν επικρατήσουν φωνές που εφευρίσκουν προσχήματα για να πουν όχι στη συμφωνία τότε δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε κοινή γραμμή» και παραδεχόταν ότι τότε «θα υπάρξει μείζον θέμα» τουλάχιστον στη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.

Το σίγουρο είναι ότι μια τυχόν συμφωνία στο ονοματολογικό των Σκοπίων και άμεσα δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί για λόγους τακτικής από τον Αλέξη Τσίπρα για να συνεχίσει το ασφυκτικό πρέσινγκ στο ΚΙΝΑΛ στοχεύοντας κυρίως στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Είναι άλλωστε ο ίδιος ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης, που θέλει η συμφωνία να έρχεται τώρα στη Βουλή για έγκριση, επιλογή που σε κάθε περίπτωση θα σημάνει και την αρχή του τέλους στο γάμο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Σε αυτή την περίπτωση όλα έρχονται πιο κοντά και κυρίως ο χρόνος των εκλογών μια και η κυβέρνηση δεν θα έχει πιθανότητες μακροημέρευσης μόνο με ψήφο ανοχής.

Οι προϋποθέσεις που έχει βάλει το ΚΙΝΑΛ για λύση είναι δεδομένες. Όμως στέλεχος του Ποταμιού σημείωνε ότι όποιος θέλει να έχει επιφυλάξεις μπορεί να τις έχει σε σημείο που να αναζητά διαρκώς και κάποιο άλλοθι για να πει όχι στη συμφωνία.

Από την πλευρά όσων θέλουν λύση μάλιστα εκφράζονται και θέσεις εν είδη ερωτημάτων προς την άλλη πλευρά, όπως τι ακριβώς σημαίνει σαλαμοποίηση; Θα δεχτούμε τη «βήμα το βήμα» λύση ή επειδή απαιτείται χρόνος θα μπορούν κάποιοι να πουν όχι επειδή δεν θέλει ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα.

Έχουν γνώση οι φύλακες

Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό σε κάθε περίπτωση θα εξελίσσεται παράλληλα και με σειρά άλλων νομοθετημάτων όπως ο Κλεισθένης που εισάγει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για το λόγο αυτό η κα Γεννηματά έσπευσε να ρίξει μια ακόμη πόρτα στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ απορρίπτοντας ολοκληρωτικά τη μεταρρύθμιση.

Η κίνηση αυτή ήταν ένα ακόμη σαφές μήνυμα της επικεφαλής του νέου φορέα προς την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, να μην αναζητά πρόθυμους στη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι για να στηρίξει τα νομοσχέδια που θα φέρει στη συνέχεια.

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ