Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκόπια σε Αθήνα: Εικασίες τα περί απομάκρυνσης από τη συμφωνία, χρειάζεται υπευθυνότητα

Απάντηση με αιχμές του γραφείου του Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αιχμηρή απάντηση στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου περί απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο συμφωνίας στο ονοματολογικό, έδωσαν πηγές της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επιμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης του «erga omnes» και ενώ το κλίμα στη γειτονική χώρα παραμένει τεταμένο, με την αντιπολίτευση να διοργανώνει συλλαλητήρια, για αύριο, Σάββατο.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» σχολίασαν πηγές από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες. «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» ανέφεραν χαρατκηριστικά, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διαρροή της Αθήνας

Νωρίτερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως «η πλευρά της ΠΓΔΜ απ ότι φαίνεται δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών». Συνεπώς, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται να απομακρύνεται», ενώ «πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Όπως εξηγούσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η εμπλοκή προέκυψε από το γεγονός ότι οι γείτονες φέρονται να ζήτησαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς και νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως ο Ζόραν Ζάεφ δυσκολεύεται να περάσει τη συμφωνία για το «erga omnes», και την αναθεώρηση του Συντάγματος στο εσωτερικό της χώρας του, παρά τη διαρροή του γραφείου του, ως απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Του λόγου το αληθές καταδεικνύεται και από τη νέα δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επέμεινε στη σκληρή γραμμή, αρνούμενος οποιαδήποτε συμφωνία με ονομασία η οποία θα έχει χρήση έναντι όλων.

«Η θέση του προέδρου ότι δεν δέχεται λύση στο ονοματολογικό έναντι όλων, είναι μια θεμελιώδης αρχή που είναι συνεπής με το νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης συναίνεσης ώστε να ξεπεραστεί η διαφορά στο όνομα και να βρεθεί μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του “Μακεδονικού” (sic) λαού και των πολιτών».

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, επεσήμαναν τη μεγάλη πίεση που δέχεται ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό του. Ακόμα και το γεγονός πως το αντιπολιτευόμενο και σκληρό VMRO διοργανώνει συλλαλητήριο το Σάββατο στα Σκόπια ενδεχομένως να προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Η εκτόνωση της έντασης θα ήταν μια καλή τακτική, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει και ο ίδιος είναι αυστηρό και έχει ως ορόσημο της Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ ότι διαφωνεί κάθετα με το «erga omnes» και συνεπακόλουθα με την αναθεώρηση του συντάγματος.

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ