Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο real estate επενδύουν οι εισηγμένες

Τρία χρόνια μετά και αφού στο μεσοδιάστημα η κορύφωση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας βύθισε εκ νέου την αγορά ακινήτων και την οικονομία συνολικά σε νέα ύφεση, φαίνεται πως επιστρέφουν οι θετικές προοπτικές.
Οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας έχουν πλέον και χαρακτήρα «θεσμικό», καθώς ακόμη και εισηγμένες εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) τοποθετούνται στον ανερχόμενο κλάδο των επιπλωμένων κατοικιών, που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Intercontinental International η οποία απέκτησε μία ακόμη κατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διαμέρισμα τετάρτου ορόφου και επιφανείας 98,6 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Φωκιανού 44, στην περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου. Το τίμημα ανήλθε στις 145.000 ευρώ.

Πέραν της βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος στην οικονομία, που σταδιακά μεταφράστηκε και σε μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά για τη μίσθωση σύγχρονων γραφείων και καταστημάτων σε εμπορικά σημεία, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επενδύσεων από τις ΑΕΕΑΠ διαδραμάτισε και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους, χάρις στην είσοδο νέων στρατηγικών επενδυτών από το εξωτερικό ή την εξασφάλιση ρευστού μέσω αύξησης κεφαλαίου, ιδιωτικής τοποθέτησης ή τραπεζικής χρηματοδότησης.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εισρεύσει στην ελληνική οικονομία αποκλειστικά μέσω του θεσμού των ΑΕΕΑΠ την επόμενη τριετία.

Η εκτίμηση αυτή θεωρείται μετριοπαθής, αν και αποτελεί προϋπόθεση για να μπει η χώρα μας στο ραντάρ των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Για να συμβεί αυτό τα κρίσιμα μέτωπα είναι η απουσία πολιτικών αναταράξεων και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ώστε τα επενδυτικά αυτά οχήματα να μπορέσουν να απορροφήσουν μεγάλο ποσοστό κτηρίων από τα επαγγελματικά ακίνητα που θα διαθέσουν στην αγορά κυρίως οι τράπεζες, αλλά και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον τουριστικό κλάδο και το λιανεμπόριο.

Κρισιμότερο όμως όλων είναι το μέγεθος καθώς δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και ενδυναμώνει την παρουσία στην αγορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...