Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυγενάκης: «Μια κάλπικη, μια fake μεταρρύθμιση ο Κλεισθένης»

«Η διακυβέρνηση της ΝΔ να συμβολίζει μια νέα εποχή ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο Συνέδριο που διοργάνωσαν οι ΕΝΠΕ -ΚΕΔΕ στην Αθήνα, με θέμα «Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους».

«Το πρώτο στάδιο του σχεδίου της για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής πρακτικής και δείχνει διοικητική ανεπάρκεια, ανικανότητα και πολιτικό κυνισμό. Η Κυβέρνηση επιλέγει το πεδίο της ΤΑ για κομματικούς τακτικισμούς», επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης ο οποίος αναφορικά με το χρόνο των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές. Είναι τουλάχιστον γελοίο το επιχείρημα της Κυβέρνησης, ότι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές», ενώ για την απλή αναλογική υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μοναδικός της στόχος είναι το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις».

Μάλλιστα, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι «όλες οι αλλαγές που προτείνει ο «Κλεισθένης» για τον ελεγκτικό μηχανισμό δεν είναι προς την κατεύθυνση της απλούστευσης, ενώ δε γίνεται κανένας λόγος για αρμοδιότητες ή απλούστευση της γραφειοκρατίας», ότι «το σχέδιο νόμου είτε είναι επανάληψη του. είτε είναι δειλές προσπάθειες, λύσεις υπαρκτών προβλημάτων και αδυναμιών, κυρίως των μικρών Δήμων», ενώ «το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τ.Α. – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κεντρικού Κράτους παραμένει στο συρτάρι».

Ο «Κλεισθένης» αποτελεί μια κάλπικη, μια fake ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ: έρχεται με δύο (2) Άρθρα, να επανασυστήσει μικτές διυπουργικές επιτροπές, ομολογώντας ουσιαστικά την παταγώδη αποτυχία τους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει: γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα και χρονοτριβές!

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε την απουσία οιουδήποτε επιχειρησιακού προγράμματος που θα έπρεπε να συνοδεύει μια οιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Από την άλλη ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». «Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».

«Οι βασικές παρεμβάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από πλευράς ΝΔ περιλαμβάνουν αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. Επιπλέον, ενίσχυση των δημοσιονομικών της Τ.Α. με τη σύσταση του Ταμείου της Τ.Α., με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική».

Επιπλέον, ο Γραμματέας της ΝΔ υπογράμμισε πως «η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ενώ για την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, υπογραμμίζει την ανάγκη τυποποίησης και διευκόλυνσης στην εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι «για τη ΝΔ η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης. Λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον αρχών και κανόνων σε βάθος χρόνου.

Επιδιώκουμε μια πλατιά και ισχυρή συμμαχία, για μια νέα αρχιτεκτονική της Πολιτείας, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Με την Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και ελεύθερη, στη θέση που της αξίζει.

Στόχος μας, η διακυβέρνηση της ΝΔ να συμβολίζει μια νέα εποχή ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής, η ώρα για την αναγέννηση και για μια νέα Ελλάδα πλησιάζει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ