Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Η Ελλάδα στους πέντε κινδύνους για την Ε.Ε.

H ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να έχει άλλη μία χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, όμως σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με το Βloomberg.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο την έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές της εκτιμήσεις, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρει πως οι διογκωμένες τιμές στις αγορές, ο προστατευτισμός στο εμπόριο, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η συνεχιζόμενη αδυναμία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημαίνει ότι οι κίνδυνοι «έχουν αυξηθεί πολύ».

Ειδικά για την Ελλάδα, το Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου σε 1,9% και 2.3% αντίστοιχα, από προηγούμενη πρόβλεψη 2,5%.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, αυτά δεν είναι καλά νέα για την Αθήνα, που προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της καθώς θέλει να βγει από το πρόγραμμα στήριξης σε τρεις μήνες.

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της σημειώνει πως η αδύναμη κατανάλωση δείχνει πως τα νοικοκυριά είναι πιο πιεσμένα οικονομικά απ’ ό,τι αναμενόταν και πως οι βελτιώσεις στο μέτωπο της απασχόλησης παίρνουν πολύ χρόνο έως ότου να μεταφραστούν σε υψηλότερη κατανάλωση.

madata.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ