Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι «πονοκέφαλοι» του Μαΐου για τον Τσίπρα – Οικονομία, ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

Μπορεί ο φετινός Μάιος να μην θυμίζει σε τίποτα τον Μάιο του 2015, όπου το διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν διαφορετικό, όμως κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αρνείται τις κρίσιμες στιγμές που περνά για άλλη μια φορά το Μαξίμου, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο newpost.gr. Πριν 3 χρόνια το «παιχνίδι» παιζόταν γύρω από την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κινδυνεύει να χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, ενώ σήμερα κρίνεται το μέλλον της και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.
Η έξοδος από το μνημόνιο

Στο πεδίο της οικονομίας οι συμμαχίες που έχει στο πλευρό του ο Αλέξης Τσίπας έχουν αποτυπωθεί και τα στρατόπεδα στους Θεσμούς είναι απολύτως διακριτά. Στις 14 του μήνα οι εταίροι επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που για άλλη μια φορά έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Τα σημάδια από τις συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία είναι απογοητευτικά και σε πολλά σημεία θυμίζουν το «θρίλερ» της β΄ αξιολόγησης. Η «εξίσωση» είναι για άλλη μια φορά δύσκολη. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Βερολίνο, δεν πρέπει να επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά να παραμείνει στο πρόγραμμα, συνδυασμός που θα οδηγήσει την Ουάσινγκτον στο να ζητήσει νέα μέτρα, όπως τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019. Υπενθυμίζεται πως η καγκελαρία απορρίπτει την γαλλική πρόταση για αυτοματοποιημένο μηχανισμό ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους επιθυμώντας να τον συνδέσει με όρους και ελέγχους προόδου.

Βλέποντας αυτό το αδιέξοδο δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή τουΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι».

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να στέκεται απέναντι στο ενδεχόμενο μεταφοράς μέτρων του 2020 ένα χρόνο πιο μπροστά βασιζόμενη στις υπεραποδόσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Υποστηρίζουν πως ο στόχος του 3,5% θα πιαστεί και θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα της τάξης 1% που έχουν ψηφιστεί.
Τα ελληνοτουρκικά

Πέρα από τις «κορώνες» του Ταγίπ Ερντογάν, που έβαλε στο στόχαστρο και την καταστροφή της Σμύρνης, από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με ικανοποίηση πως οι προκλητικές ενέργειες από τους γείτονες έχουν υποχωρήσει. Δεν εφησυχάζουν, αντιθέτως μέχρι τις 24 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθούν οι τουρκικές εκλογές, οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν με προσοχή όλες τις τουρκικές κινήσεις αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση εμπλοκές.

Το «χαρτί» της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, με καλά ενημερωμένες πηγές να εξηγούν στο newpost.gr πως το καλό σενάριο θα ήταν μέχρι τις τουρκικές κάλπες να εκδοθεί το κατηγορητήριο.

Αν ο Μάιος πάει καλά δημοσκοπικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο «κίνδυνος» ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο θα απομακρυνθεί. Το ζήτημα είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να καθαρίσει το τοπίο από τον πρώτο γύρο συμπληρώνοντας το απαιτούμενο 51%. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως ο συνασπισμός του με τον Μπαχτσελί κινείται από 46,9% – 55,6%. Μέχρις στιγμής φαίνεται πως έχει επικεντρωθεί στις εσωτερικές παροχές, όπως επιδόματα εορτών σε συνταξιούχους, νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μείωση προστίμων και χρεών στο δημόσιο.

Αν αυτές οι προεκλογικοί «μποναμάδες» δεν λειτουργήσουν θετικά δημοσκοπικά, τότε τη σκυτάλη θα πάρει και πάλι η εθνικιστική ρητορική που λόγω και του συνεργαζόμενου «γκρίζου λύκου» παραμένει πάντα ενεργή και «χρυσή εφεδρεία» προεκλογική ατζέντα.
Το Σκοπιανό

Η διενέργεια δημοψηφίσματος στην γειτονική χώρα που προανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό ήταν λίγο πολύ γνωστή. Πρόοδος στις συζητήσεις δεν υπάρχει και εκτός από τα δυο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες, η πιθανή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δ.Βαλκανίων στη Σόφια αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως ένα βαθμό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στις «Ιστορίες» ξεκαθάρισε πως χρονικά και το ραντεβού της Συνόδου της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, αλλά και του ΝΑΤΟ, έχουν χαθεί για τα Σκόπια: «Οι αγαπητοί για μένα γείτονές μας θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Δεν μου πέφτει λόγος, ας το κάνουν, αλλά το δημοψήφισμα θέλει από την ημέρα που θα έχει ετοιμαστεί και προκηρυχτεί δύο μήνες. Αφού κερδίσει το δημοψήφισμα, που το εύχομαι, θα πρέπει μετά να το περάσει για επικύρωση στη Βουλή της, για το οποίο θα φάει άλλον ένα μήνα. Δηλαδή τέσσερις μήνες συνολικά. Και μετά να πάει στον ΟΗΕ και να γίνουν και οι διεθνείς συμφωνίες. Άρα ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, που είναι σε λιγότερο από δυο μήνες, δεν φτάνει».

Το εύρος χρήσης του ονόματος μαζί με τις αλλαγές στο Σύνταγμα παραμένουν τα δυο μεγάλα «αγκάθια» των συζητήσεων. Το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μπορεί να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μόνο στο εξωτερικό το «Άνω Μακεδονία» είτε στα σλαβικά είτε μεταφρασμένο, αποκλείεται από την ελληνική πλευρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ