Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκική λίρα: Ατελείωτη κατρακύλα! Ούτε η αύξηση των επιτοκίων δεν σώζει τον Ερντογάν

Η τουρκική οικονομία είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αντιστρέψει την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας αφού υποχώρησε άνω του 2% σήμερα!

Τα κέρδη που σημείωσε χθες η τουρκική λίρα ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος, εξανεμίστηκαν. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, το νόμισμα κατέγραφε πτώση 23% από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται ‘εχθρός των επιτοκίων’ – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ύστερα από την αρχική της ανάκαμψη μετά την κίνηση της τράπεζας – το νόμισμα ανέκαμψε από πτώση 5% σε άνοδο πάνω από 2% – οι επενδυτές φαίνεται τώρα να ανησυχούν κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τη λίρα.

«Ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι ανησυχίες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο παραμένουν…δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου να αυξήσει τον έλεγχό του επί της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Γκοκτσέ Τσελίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Στις 11:45 ώρα Ελλάδας, το τουρκικό νόμισμα κινείτο στις 4,6880 λίρες ανά δολάριο, σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο έκλεισε χθες, στις 4,5900 λίρες. Χθες, πριν την αύξηση των επιτοκίων, υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,9290 λίρες ανά δολάριο. Τώρα, καταγράφει πτώση περίπου 19% από τις αρχές του έτους.

newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ