Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο «δόλωμα» ρίχνει η κυβέρνηση προς το Κίνημα Αλλαγής

«Δίχτυα» συμμαχίας προς το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να ρίχνει το Μαξίμου και να μετρά τις αντιδράσεις της Φώφης Γεννηματά μετά την πρωτοβουλία της που «θόλωσε τα νερά» ζητώντας εκλογές, σύμφωνα με το newpost.gr. Πολλά κυβερνητικά στελέχη απορούσαν με το γεγονός πως η κα. Γεννηματά από τη μια επεδίωκε συναίνεση για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και από την άλλη «τελείωνε» την κυβέρνηση ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Επιχειρεί να αναδειχτεί ως κεντρικός παίχτης» ήταν η ερμηνεία που έδινε έμπειρο στέλεχος στο newpost.gr.

Είναι σαφές πως από την Ηρώδου Αττικού πλέον περιμένουν να δουν την επίσημη αντίδραση που θα έρθει από το Κίνημα Αλλαγής και να «ζυγίσουν» τις προθέσεις του νέου φορέα. Η πίεση που ασκείται είναι δεδομένη από τη στιγμή που ο Πάνος Σκουρλέτης με την πρόταση για κατάτμηση της β΄ περιφέρειας Αθηνών φέρνει στο τραπέζι τη μία από τις έξι προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο, του 2016, για να ψηφίσει την απλή αναλογική. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάριζαν στο newpost.gr πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κανένα πισωγύρισμα όσον αφορά την κατάργηση του μπόνους που έχει ήδη θεσπιστεί για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους μέχρι το ποσοστό του 42%. Αν ένα κόμμα ή συνασπισμός υπερβεί ποσοστό 42% τότε και μόνο τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο μπόνους 25-30 εδρών.

Από την Ηρώδου Αττικού δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να επαναφέρουν στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλή αναλογική, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Αυτό που δεν αποκλείουν είναι να καταθέσουν στο Κοινοβούλιο κομμάτι – κομμάτι ρυθμίσεις «φιλικές» προς την κεντροαριστερά, όπως η κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η κατάτμηση της β΄ Αθηνών να εισαχθεί ξεχωριστά στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Η τακτική των κυβερνητικών στελεχών, που σχεδιάζουν τη στρατηγική των συμμαχιών στην πορεία προς τις εκλογές, δεν επενδύει απλώς στην απόλυτη συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής. Η δημιουργία διαφορετικών τάσεων μέσα στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα αποτελέσει ένα κέρδος για το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια διείσδυσης στον χώρο τη στιγμή που δείχνει από την ένωση και μετά να σταθεροποιεί τα ποσοστά του. Χαρακτηριστικό είναι πως το αίτημα για εκλογές δεν το είδαν με καλό μάτι αρκετά στελέχη από Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Από το Κίνημα Αλλαγής η τοποθέτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου έδειξε το αρχικό «πάγωμα» που υπάρχει στις τάξεις του, καθώς τοποθετήθηκε θετικά επί του σχεδίου, όμως εξέφρασε φόβους για τακτικισμούς από την κυβέρνηση.
Τακτική του Μαξίμου με τις εκλογές

Με κινήσεις που προκαλούν σύγχυση στον αντίπαλο, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί συνεχώς να μετρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για το θέμα των εκλογών. Μπορεί σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός να τονίζει τη βούληση που υπάρχει για ολοκλήρωση της τετραετίας, ωστόσο φαίνεται πως το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού δεν θέλει να το χάσει.

Υπό την απειλή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την ανατροπή και από την ΔΕΘ και μετά να δρομολογήσει την προσφυγή στις κάλπες με αφήγημα, μεταξύ άλλων, την επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων και με «όπλο» τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ