Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια τα νέα πρόσωπα στις λίστες της ΝΔ

Τόσο η κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, στην οποία έθεσε τη ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και η συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από το σενάριο προσέγγισης του εμβληματικού Νίκου Γκάλη για συμμετοχή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση περί της στελέχωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος ανά την Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πολλάκις τονίσει ότι επιδιώκει την ανανέωση των λιστών του κόμματος, τηρώντας όμως και τις απαιτούμενες ισορροπίες ως προς κεντρικά και ιστορικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος να κινείται ακόμα στη βάση της σεναριολογίας, με ένα κράμα πληροφοριών και εκτιμήσεων, πλην όμως ο κομματικός οργανισμός της ΝΔ βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πυκνό: την ερχόμενη Κυριακή θα λάβουν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρων ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ και συνέδρων, κάτι που ενεργοποιεί διεργασίες ανά την Ελλάδα, έπεται, κατά πάσα πιθανότητα, το Συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, ενώ γρίφος είναι και ο χρόνος των εκλογών.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και το φθινόπωρο του 2018, ενώ το maximum που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κεντρικών επιτελών της οδού Πειραιώς, είναι οι ευρωεκλογές, στο τέλος του Μαΐου του 2019. Με άλλα λόγια, στη ΝΔ δεν πιστεύουν ότι μπορεί να ευοδωθεί το σενάριο για διασύνδεση εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, συνεπώς το κόμμα βρίσκεται defacto σε εκλογικό συναγερμό.

Τι έγινε με τον Γκάλη

Εν μέσω ζυμώσεων και συζητήσεων, συνεπώς, στη ΝΔ προκλήθηκε αναστάτωση από δημοσίευμα που έφερε τον Νίκο Γκάλη ως «κλειδωμένο» για την Α΄ Θεσσαλονίκης. Με βάση τις πληροφορίες που είχε το «Π» εδώ και καιρό, το εν λόγω σενάριο κινείτο περισσότερο σε θεωρητική βάση, ενώ συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ λένε στο «Π» ότι ποτέ από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη δεν έγινε πρόταση στον Νίκο Γκάλη, ώστε να είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κάπως έτσι ήρθε η οργίλη ανακοίνωση από τον άλλοτε διεθνή μπασκετμπολίστα, ο οποίος ξέκοψε κάθε σενάριο υποψηφιότητάς του στις επικείμενες εκλογές.

Ούτως ή άλλως, στην Α΄ Θεσσαλονίκης τα «κουκιά» για το πρώτο κόμμα, αν λάβουμε ως βασικό σενάριο εργασίας ότι αυτό θα είναι η ΝΔ, είναι μετρημένα. Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα βγάλει από 6 έως 7 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα να βγάζει 7 βουλευτές τον Ιανουάριο του 2015 και να χάνει μια έδρα, εκλέγοντας 6 βουλευτές τον Σεπτέμβριο.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι στην Α΄ Θεσσαλονίκης κατέχει μία έδρα ο Κώστας Καραμανλής και ότι υπάρχει μια ισχυρή τριάδα βουλευτών (Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη), τότε τα περιθώρια είναι στενά. Άλλωστε, στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί η μάχη μεταξύ νέων υποψηφιοτήτων δοκιμασμένων στελεχών, αλλά και προερχομένων από το Μητρώο Στελεχών.

Τι θα γίνει με Μεϊμαράκη και Ντόρα

Πολύ μελάνι έχει χυθεί, δε, και για το πολιτικό μέλλον τόσο του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ως προς τον κ. Μεϊμαράκη, πολλά σενάρια διακινήθηκαν με φόντο και το περίφημο πλέον γεύμα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «L’ Abreuvoir» του Κολωνακίου πριν από το Πάσχα. Σε αυτό το γεύμα, πέραν της γνωστής πλέον στιχομυθίας των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ ως προς το πού θα είναι υποψήφιος, ενώ και από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη διαμηνύεται ότι «παραμένει στρατιώτης και στην πρώτη γραμμή της παράταξης», διαψεύδοντας έτσι και τα σενάρια περί αποστρατείας του.

Αναφορικά με την Ντόρα Μπακογιάννη, ισχυρό είναι το σενάριο μετακίνησής της στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, με φόντο και μια υποψηφιότητα του γιου της, νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη, για τη δημαρχία της Αθήνας. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, το εν λόγω σενάριο θεωρείται και το πιθανότερο, αν και κάποιοι κρατούν ακόμα κάποια επιφύλαξη, κυρίως εν σχέσει με το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Πάντως, αυτήν τη στιγμή η ΝΔ δεν έχει βουλευτή στα Χανιά, ενώ τυχόν αποχώρηση της κας Μπακογιάννη από την Α΄ Αθηνών ανοίγει θέσεις σε μια περιφέρεια όπου και το πρώτο κόμμα εκλέγει λίγους βουλευτές.

Δημοσιογράφοι, μετακινήσεις και νέες είσοδοι

Στο κάδρο, πάντως, μπαίνει και μια σειρά νέων ονομάτων. Αρχικά, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ φαίνεται πως θα συμπεριλαμβάνονται αρκετοί δημοσιογράφοι.

Για παράδειγμα, στη Β΄ Αθηνών ακούγονται ο Γιάννης Λοβέρδος και ο Αντώνης Πανούτσος, στην Α΄ Αθηνών συζητείται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, χωρίς να έχει «κλειδώσει», στη Β΄ Πειραιώς ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, στην Καβάλα «τρέχει» ήδη ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, στην Αρκαδία, μετά και την «αποστρατεία» του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος στρέφεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακούγεται έντονα το όνομα της Πηνελόπης Γαβρά, ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΚΟ της ΝΔ Σπύρος Καπράλος ήδη «τρέχει» στη Φθιώτιδα, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία ακούγεται και το όνομα του κορυφαίου αστυνομικού ρεπόρτερ Πάνου Σόμπολου.

Να σημειωθούν, επίσης, τρεις ενδιαφέρουσες είσοδοι στη Β΄ Αθηνών, όπου θα γίνει «μάχη», καθώς εκεί κατευθύνονται και πολλά κομματικά στελέχη, όπως γραμματείς του κόμματος: του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου, της νυν βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Μάρκου, αλλά και του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ο οποίος συζητείται έντονα.

Παράλληλα, στη Β΄ Αθηνών θα πολιτευτεί και η προερχόμενη από το Επικρατείας βουλευτής Νίκη Κεραμέως, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Στη Β΄ Αθηνών θα είναι και οι προερχόμενοι από το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Νίκος Ρωμανός. Ο επίσης προερχόμενος από το Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, δε, θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, όπου επίσης θα γίνει «μάχη».

Κατά άλλες πληροφορίες, στη Λάρισα ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη, ο οποίος διαμηνύει μεν ότι παραμένει ανεξάρτητος, πλην όμως, τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά, δεν κρύβει την εγγύτητα των θέσεών του και αυτές της ΝΔ.

Γιώργος Ευγενίδης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ