Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το διακύβευμα των εκλογών που θέτει ο Κ. Μητσοτάκης

Με το τρίτο μνημόνιο να φτάνει στο τέλος του τον κοντινό Αύγουστο και τις Βρυξέλλες να στέλνουν αλλεπάλληλα μηνύματα προς την Αθήνα για σκληρή εποπτεία στη συνέχεια, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑεπιχειρούν να διαφοροποιηθούν πολιτικά και να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κάλπες. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ήδη το δίλλημα της πιο κρίσιμης, ίσως, εκλογικής αναμέτρησης της Μεταπολίτευσης.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, οι πολίτες στις εκλογές δεν θα κρίνουν «τη διχαστική λογική του κ. Τσίπρα», αλλά «ποιος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα περίοδο ευημερίας και ασφάλειας» και «ποιός θα διαφυλάξει τη συνοχή της σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά και οικονομικά ταραχώδες». Με σαφή στόχευση να πάρει καθαρές αποστάσεις από τονΣΥΡΙΖΑ και να σταθεί στην απέναντι όχθη από τον Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνει ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύεται η σημερινή κυβέρνηση δεν τον δεσμεύει.

«Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;», διερωτάται. Με τον τρόπο αυτό θέλει να πείσει τους πολίτες ότι «δεν είναι όλοι το ίδιο» και πως ηΝΔ μπορεί να είναι η εναλλακτική επιλογή για τη χώρα. Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από τον κ. Μητσοτάκη ήδη και προς τους δανειστές, τους οποίους θα έχει απέναντί του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές.

Προκειμένου όμως να μην υπάρξουν ανησυχίες σε αυτή την πλευρά, διευκρινίζει ότι οι δημοσιονομικοί τον δεσμεύουν, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να τους επαναδιαπραγματευτεί, όταν μπορέσει. Δίνοντας πάντως το στίγμα για το πώς θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα, ο ίδιος χρησιμοποιεί στη συγκεκριμένη συνέντευξη ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ενώ εμφανίζεται αρκετές φορές οργισμένος για τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση.
Η μάχη των διαχωριστικών γραμμών και η δεξαμενή του κέντρου

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έθετε τις δικές του διαχωριστικές γραμμές με αναγωγή στο ιδεολογικό επίπεδο, λέγοντας ότι «μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βήμα της Κυριακής τις τοποθετούσε σε ένα πιο πραγματιστικό πεδίο: παρέθεσε τις «επεξεργασμένες προτάσεις της ΝΔ», οι οποίες όπως είπε αποτελούν «ένα μείγμα ρεαλισμού και ελπίδας, κοστολογημένο και μελετημένο», απέναντι στην παροχολογία την οποία συνεχίζει ακόμη και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεγάλη μάχη πάντως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα τη δώσουν στο χώρο του κέντρου. Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρέπει να κάνει ανοίγματα σε «όμορους χώρους», στοχεύοντας προφανώς στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής. Το ίδιο κάνει και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη ΝΔ. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η ανησυχία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπου βλέπει «φουρτούνες», ικανές να του στερήσουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή την επόμενη ημέρα, όταν θα υπάρχει η ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την άποψή του και για τους πολιτικούς σχηματισμούς που σχεδιάζονται στα δεξιά της ΝΔ. Στρέφοντας την προσοχή του στους αναποφάσιστους, καθώς εκτιμά ότι η κατανομή της αποχής θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, λέει: «Δεν βλέπω λόγούπαρξης κόμματος στα δεξιά μας. Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ ούτε στο μεταρρυθμιστικό κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια», εκτιμά…

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ