Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνονται – Νέο μέτωπο ενοποίησης των τάσεων

Ως την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κέντρου για την πλειοψηφία, με κοινές δράσεις, χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στο newpost.gr, τη χθεσινή συνάντηση των τριών «προεδρικών τάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ: Της Πλατφόρμας 2010, της Ενωτικής Κίνησης και των Πασοκογενών.

Περίπου 500 στελέχη βρέθηκαν στο Κάραβελ, ανάμεσά τους ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γιάννης Μπαλάφας και μαζί με τους Κώστα Ζαχαριάδη, Παναγιώτη Ρήγα, Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Πέτρο Καρεγεώργο, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Χρήστο Στάικο, Αλέξη Χριστόπουλο και Κώστα Δουζίνα, που πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν εκτενώς στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα: στην ανάγκη επανεκκίνησης του κόμματος ενόψει των τριών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται, στο άνοιγμα του κόμματος και στην αντιστοίχιση με τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει φέρει.

Στόχος των «προεδρικών», όπως διευκρινίζουν, δεν είναι η δημιουργία μιας νέας τάσης, αλλά ενός κοινού «μετώπου» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται πως η αδυναμία συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ – σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές – τα λίγα μέλη του, η μικρή διείσδυση στη νέα γενιά, αλλά και η ύπαρξη «επετηρίδων», έχει προβληματίσει τα στελέχη που ψάχνουν ιδέες επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προτάσεις για το καταστατικό συνέδριο για την μετά μνημόνιο εποχή.

Παρουσία στελεχών και από τους «53+», όπως του Θεόδωρου Δρίτσα, η πλειοψηφία επιθυμεί να μετριάσει τους κραδασμούς μέσα στο κόμμα και τις «δημόσιες εκρήξεις» που δεν οδηγούν πουθενά. Προς την εσωκομματική αντιπολίτευση επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «πέρασε από τη φάση του 3% και των μικρών κομματικών ακροατηρίων».

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και το μήνυμα που έστειλε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, αλλά και σε άρθρο του στη «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ». Τόνισε χαρακτηριστικά πως «το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προετοιμαστεί και να απαντήσει εγκαίρως και με ευκρίνεια στα ζητήματα της νέας περιόδου.

Οι απόψεις όλων όσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα είναι πολύ κοντά εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω, αλλά και τίποτα λιγότερο από το να ενώσουμε τους προβληματισμούς μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να γονιμοποιήσουμε τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, που πρέπει να γίνεται με απόψεις και επιχειρήματα και όχι με κελύφη οργανωτικών σχηματισμών που έρχονται από το παρελθόν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ