Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη απέναντι στον Ερντογάν, με την Ελλάδα να ρίχνει πασιέντζες

Τη στιγμή που η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Ε.Ε. απαγόρευσαν τις προεκλογικές ομιλίες του Ερντογάν στην επικράτεια τους, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντες, ανάρμοστες, απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πως “εάν και όποτε γουστάρει” θα πάει στην Ευρώπη… και αν του απαγορεύσουν να μιλήσει “τότε θα δημιουργήσει μεγάλο χαμό”, εδώ και καιρό στη χώρα μας, όχι μόνο έχουν δεχθεί τους εμβολισμούς πολεμικών μας από τούρκικα, τις παραβιάσεις σε θάλασσα, αέρα και στεριά, τις συλλήψεις Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά εκτός του ότι τον είχαν καλέσει στις μειονοτικές περιοχές, για να προσβάλει και απειλήσει την Ελλάδα, δέχονται αδιαμαρτύρητα το “πάρτυ” που έχει στηθεί στη Θράκη, με τους Τούρκους διπλωμάτες ν’ αλωνίζουν, κάνοντας προπαγάνδα ενάντια στην Ευρώπη και υπέρ του Ερντογάν, τον οποίον τον ενδιαφέρει, για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, να προκαλέσει! Πρέπει, είπε ο Γερμανός υπουργός δικαιοσύνης, να προσέξουμε να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να προκαλούνται από έναν τέτοιο πολιτικό μιας χώρας που ποτέ δεν επέδειξε μπέσα!

Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν αντιληφθεί πως μία κλιμάκωση, μέχρι του σημείου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις, δεν μπορεί να την θέλει κανείς, γι’ αυτό κάποιοι εξ’ αυτών τάσσονται κατά μιας γενικευμένης απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία… διότι, για να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη χώρα και αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει ο Ερντογάν…

Αυτό που κάνουν οι Γερμανοί ονομάζεται, πολιτική by the book… όπου τα πάντα σταθμίζονται και ζυγίζονται και οι αποφάσεις λαμβάνονται εν ψυχρώ…

Τις δε δηλώσεις Ερντογάν για τη σχέση της Γερμανίας με τον ναζισμό, του τις επέστρεψαν κατάμουτρα, επικρίνοντας και προσβάλλοντάς τον… Πρόκειται είπαν οι Χριστιανοδημοκράτες, για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός να εκφράζεται ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον αήθη τρόπο! Οι συγκρίσεις Ερντογάν είναι ξεδιάντροπες, ανιστόρητες, και θρασείς, κατέληξε σύσσωμη η Γερμανική Μπούντεσταγκ, χαρακτηρίζοντάς τον περιπαικτικά… Δεσπότη του Βοσπόρου!

Το “καρφί” όμως για την οσφυοκάμπτουσα συμπεριφορά Τσίπρα απέναντι στον Ερντογάν, δεν άργησε να έρθει: “Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα και με όλα τα μέσα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε Τούρκους στρατιωτικούς που κινδυνεύουν από τη μήνη Ερντογάν την παροχή νόμιμου πολιτικού ασύλου, πρέπει προφανώς να συμπεράνουμε πως, μάλλον για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πρέπει να θυσιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά για να κατευναστεί η Τουρκία και ο “πολύς” Σουλτάνος της…”.

Τη σκυτάλη παίρνει, με το δίκιο του το έγκριτο περιοδικό Spiegel: “Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο, και υποκλίνεται”, είναι ο τίτλος, για να υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είναι προδότες και πραξικοπηματίες και η Ελλάδα έντρομη και πανικόβλητη διαβεβαίωσε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα και Κοτζιά, την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί πλήρως μαζί της στην υπόθεση. Το Μαξίμου έχει πανικοβληθεί, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθούν οι ροές σε χαμηλά επίπεδα… για να προλαβαίνουν οι υπηρεσίες… να τυπώνουν διαβατήρια για τους αφιχθέντες, ενόψει και των Ελληνικών εκλογών που πλησιάζουν!

Του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτως ή άλλως, του έχει ξεφύγει… ότι “Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Πλέον όμως, και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής και να παραδοθούν βορά στις ορέξεις Ερντογάν, που θέλει ακόμα και να τους κρεμάσει στην Πλατεία Ταξίμ…

Η ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των τουρκικών αρχών κατά των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και στη σχετική αίτηση για την ακύρωση του ασύλου επαναλαμβάνεται η κατηγορία της Άγκυρας ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες ενώ υπάρχει παραπομπή και στις υποτιθέμενες αποδείξεις τις οποίες έχει κρίνει ήδη ως ανεπαρκείς ο Άρειος Πάγος!

Τα Γερμανικά και τα Αυστριακά ΜΜΕ συμπεραίνουν πως, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι οι 8 στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, και αυτό παρότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα και παρ’ όλο που η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του δικηγορικού κόσμου, οργανώσεων αρωγής, διανοούμενων αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, που επισημαίνουν ότι υπάρχουν φόβοι, πως θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Ερντογάν και η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται μπούλινγκ από την Άγκυρα, και υποτάσσεται, παρ´ όλο που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί σαπίζουν στα τουρκικά μπουντρούμια υψίστης ασφαλείας -αλλά ποιός ενδιαφέρεται;…

Ακριβώς στους ίδιους τόκους, η Αυστρία απηύθυνε σαφή και αυστηρότατη προειδοποίηση στην Τουρκία να αποφύγει την αποστολή Τούρκων πολιτικών στην χώρα, “Τουρκικές προεκλογικές εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αυστρία και για τον λόγο αυτό δεν τις επιτρέπουμε. Οι απαραίτητες νομικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στον μεταξύ χρόνο”, συμπλήρωσε η Αυστριακή Βουλή… απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πως η εχθρική προς την Τουρκία συμπεριφορά, θα λειτουργήσει ως “μπούμερανγκ”για την ίδια την Αυστρία.

Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί εδώ και καιρό να εργαλειοποιήσει τουρκικές κοινότητες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Αυστρία κλπ. μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό τις συγκρούσεις από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δια της απαγορεύσεως δείχνει πως είναι αποφασισμένη να τις αποφύγει -όλη η Ευρώπη… εκτός της Ελλάδος που παίζει περίεργα και ακατανόητα παιχνίδια!

Το ότι οι τουρκικές κοινότητες σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία είναι υπό τον έλεγχο της Άγκυρας είναι ένα πάντως από τα θέματα που οδήγησαν στα άκρα τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Τουρκία, έφτασαν δε σε τέτοια επίπεδα, που ο Ολλανδός πρόξενος αναγκάστηκε από φόβο για τη ζωή του να φύγει άρον άρον από την Κωνσταντινούπολη και το εκεί Προξενείο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας, ο διπλωμάτης παρακολουθείτο από κοντά για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες… ως ύποπτος για κατασκοπεία και Γκιουλενιστής.

Κι ενώ ο Ερντογάν έχει, με την πολιτική του, καταφέρει να χάσει παραδοσιακούς συμμάχους του εντός της Ευρώπης, τώρα τρέχει και δεν φτάνει, καθώς με όλα αυτά που έχει πει και έχει κάνει, η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για μια οικονομία-ωρολογιακή βόμβα, τονίζοντας πως χωρίς την Ευρώπη, η Τουρκία δεν θα επιβιώσει.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη μικρή φτωχή και ανίσχυρη Ευρώπη, που τρίζει τα δόντια στον Ερντογάν, δείχνοντας του τα δικά της… έστω και αυτά τα μικρά που διαθέτει!

Η ισχυρή και πάμπλουτη Ελλάδα, με την μεγάλη και διεθνούς βεληνεκούς βαριά πολεμική βιομηχανία, από την άλλη, που δεν έχει καν σύνορα με την Τουρκία, επιδιώκει να μην ενοχληθεί από την “μακρινή” Τουρκία από την οποία κερδίζει πακτωλούς χρημάτων από τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνον… και επιλέγει να κάνει την πάπια… Σιγά μη και αυτή η κυβερνησάρα ασχοληθεί με τον Ερντογάν, τη στιγμή που εκείνος, σε σταθερή βάση, την φιλεύει με καραβιές νέων ψηφοφόρων που θα της διασφαλίσουν την εσαεί παραμονή της στην εξουσία!

Ο Ερντογάν είναι εγγύηση! Δεν υπάρχουν παραβιάσεις ούτε στον αέρα ούτε στη θάλασσα, ούτε στη στεριά… κοινές ασκήσεις ετοιμότητας των δυο στρατών είναι! Δεν πρέπει για την προσφορά του αυτή στη χώρα μας να τον διευκολύνουμε και να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος;

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, & Μέλος του “Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

Του Θοδωρή Γιάνναρου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

Τους οκτώ νέους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν αναλυτικά τα βιογραφικά τους: Αδάμου Κωνσταντίνα Η Κωνσταντίνα Αδάμου είναι Ιστορικός-Διεθνολόγος. Εκλέχθηκε Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου...