Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ναι» από Βενιζέλο και Ντόρα στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Ανατροπές και συζητήσεις φέρνουν οι τοποθετήσεις των Βαγγέλη Βενιζέλου και Ντόρα Μπακογιάννη για τη δυνατότητα που παρέχει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Και αυτό γιατί και οι δύο εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της διάταξης- έστω και σε νομικό επίπεδο- λίγες μόλις ώρες μετά την αντίθετη θέση που κράτησαν τα κόμματά τους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση επιτροπής (άσχετης με το νομοσχέδιο) ο κ. Βενιζέλος πήρε τον λόγο και είπε: “Αφού ο νόμος προβλέπει σύμφωνο συμβίωσης για αναδοχή, δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων. Θα εξεταστούν ισότιμα από κοινωνική υπηρεσία και τη δικαιοσύνη. Η νομολογία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν υποχρέωση να προβλέψουν και γάμο”.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος η προστασία των δικαιωμάτων και ο σεβασμός της νομολογίας θα πρέπει να «είναι η γραμμή μας», καθώς «δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας. Φυσικό τέκνο δικαιούνται να αποκτήσουν και ομοφυλόφιλα άτομα. Σέβομαι απολύτως την ηθική ατομική και χριστιανική της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά νομοθετούμε αλλιώς ως Πολιτεία». Η τοποθέτησή, πάντως, αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μηn στηρίξει το νομοσχέδιο (κράτησε επιφύλαξη επί της αρχής), λόγω- μεταξύ άλλων- και της μεγάλης αντίδρασης που συγκεντρώνει στο εσωτερικό της η ΚΟ.

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, που και στο παρελθόν έχει στηρίξει διάφορα από τα λεγόμενα «δικαιωματικά» νομοσχέδια, δεν είπε πολλά αλλά πρόλαβε να ξεκαθαρίσει πως συμφωνεί με τη θέση που ανέπτυξε ο συνάδελφός της. Έτσι και η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε προσωπική θέση διαφορετική από αυτή του κόμματός της, το οποίο εδώ και καιρό- ήδη από το σύμφωνο συμβίωσης- έχει πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση σε τέτοιου είδους νομοθετήματα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ