Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε ρυθμό πρόωρων εκλογών κινείται πλέον η ΝΔ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η ΝΔ. Στελέχη της Πειραιώς επισήμαναν ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για εξάντληση της τετραετίας παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα στην χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έγινε για την οικονομία μετά από αίτημα της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Φώφης Γεννηματά.
Σχόλια προκάλεσε και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «φοβάστε τον Σεπτέμβριο διότι η παρένθεση θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές». Προηγουμένως είχε αναλύσει την «καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια την οποία πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τους προηγούμενους που χρεοκόπησαν τη χώρα». Αυτό θα είναι και το αφήγημα του, όπως τόνισαν στελέχη της ΝΔ. Κάποιοι επισήμαναν ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε τον χρόνο των πρόωρων εκλογών -τον Σεπτέμβριο- μετά τις φιέστες του Αυγούστου που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και εφόσον οι δημοσκοπήσεις βελτιωθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Για μια φορά κ. Τσίπρα, κάντε, επιτέλους, το σωστό» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες -γιατί τόσοι είναι- στην εξουσία.»
Ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο «ελληνικός λαός είναι σοφός». «Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών τον έχει κάνει ακόμη σοφότερο» τόνισε. «Εμπιστευθείτε την κρίση του. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του.»
Άφησε αιχμές και για τον κυβερνητικό εταίρο του κ.Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο. Παρατήρησε ότι έχει κανένα δίμηνο να εμφανιστεί στη Βουλή και αναρωτήθηκε αν αποφεύγει να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές και τρέχει κάτι στις σχέσεις τους.
Η προληπτική γραμμή
Σύγχυση προκλήθηκε γύρω από το εάν ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της προληπτικής γραμμής όπως τον κατηγόρησε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές ότι δεν θέλει την καθαρή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα.«Ουδέποτε εγώ έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ούτε η Νέα Δημοκρατία» δήλωσε. «Αυτό που λέμε είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η χώρα πρέπει να δανείζεται με λελογισμένα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι συνθήκες σήμερα είναι αρνητικές. «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με ναρκοπέδιο» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας δριμεία κριτική στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη, όπως είπε. Θεωρεί επίσης ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο όταν έχουν ψηφιστεί μέτρα 5,1 δις σε περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου στα 5.600€.
Το Σκοπιανό
Ο πρωθυπουργός αν και προκλήθηκε τρεις φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητάει την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που αποτελεί επιτομή του αλυτρωτισμού, δεν το έκανε. «Μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε κ.Τσίπρα» δήλωσε.
«Μας είπατε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί, επιτέλους, φαίνεται να υιοθετούν αυτό το οποίο εμείς επιβάλαμε ουσιαστικά ως εθνική γραμμή» συνέχισε. «Όχι απλά το erga omnes, αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος. Μόνο που, φοβάμαι ότι εδώ, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Διότι το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας. Και επειδή σας ρώτησα ευθέως αν απορρίψατε ή όχι τη συγκεκριμένη ονομασία και δεν απαντήσατε, εικάζω, ότι μπορείτε στην τριτολογία σας να πείτε ξεκάθαρα ότι ‘δεν συζητάμε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν’. Πείτε το. Τουλάχιστον να αποσαφηνίσετε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Φαντάζομαι ότι ίσως για αυτό επικοινώνησε μαζί σας και ο κ. Πενς και η κυρία Μέρκελ.»

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ