Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αμφισβήτηση για τη Φώφη φέρνουν οι χαμηλές δημοσκοπήσεις – Κραδασμών συνέχεια στο Κίνημα Αλλαγής

Σε κατάσταση συναγερμού η ηγεσία του νέου φορέα από τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις. Το κλίμα επιβάρυναν οι συγκρούσεις κορυφής και οι ψίθυροι αμφισβήτησης για τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά

Του Μιχάλη Γεωργίου

Ενα ανησυχητικό παρόν, που προοιωνίζεται ένα αβέβαιο μέλλον, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού το Κίνημα Αλλαγής, καθώς τα καμπανάκια που χτυπούν στη Χαριλάου Τρικούπη από τις κυλιόμενες και τις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι απλώς ότι το εγχείρημα του νέου φορέα, που ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων, ξεφουσκώνει, αλλά και ότι, αν δεν ανατραπούν οι υπόγειες τάσεις που αναδεικνύουν οι μετρήσεις, τότε θα τεθεί ακόμη και θέμα πολιτικής επιβίωσης τόσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και για το Ποτάμι.

«Το διψήφιο είναι η βάση», έλεγαν αυτάρεσκα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού τον περασμένο Οκτώβριο, πριν επισημοποιηθεί ο «πολιτικός γάμος» των δύο κομμάτων, που μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου μετείχαν στο εγχείρημα για την ίδρυση του νέου φορέα. Μάλιστα, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα, που, όπως αποδείχτηκε, έβλεπαν στον νέο φορέα έναν Δούρειο Ιππο που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φείδονταν επαίνων αλλά και προβολής του εγχειρήματος. Πράγματι, λοιπόν, είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, που οδήγησε 212.000 πολίτες στις κάλπες του περασμένου Νοεμβρίου για την εκλογή αρχηγού, έπειτα από ένα παρατεταμένο reality show μεταξύ των υποψήφιων επικεφαλής, οι οποίοι αντάλλασσαν βολές μεταξύ τους.

Όνειρο ήταν και πάει
Ωστόσο, μετά την πανηγυρική εκλογή της Φώφης Γεννηματά και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα πριν από δύο μήνες, το νέο εγχείρημα άρχισε να μπαίνει… στα κιλά του. Κάτι η κρίση στρατηγικής, κάτι οι δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος αλλά και οι σκελετοί στις ντουλάπες του ΠΑΣΟΚ, κάτι η εσωστρέφεια και η βαβελική εικόνα στο εσωτερικό, το πανηγυρικό κλίμα ενότητας αποδείχτηκε επίπλαστο και εξαιρετικά εύθραυστο. Ενώ, λοιπόν, κατά τα «γεννητούρια» του νέου φορέα όλα τα στελέχη θεωρούσαν αυτονόητο ότι η «βάση» των προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, πλέον το διψήφιο ποσοστό φαίνεται να είναι όνειρο – και, μάλιστα, απατηλό.

Δημοσκοπικός συναγερμός

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ βαρύ κλίμα επικρατεί και στη Σεβαστουπόλεως – και όχι μόνο για τη διαφωνία κορυφής μεταξύ της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του Σταύρου Θεοδωράκη αναφορικά με το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε λάβει το 6,28% των ψήφων, ενώ το Ποτάμι το 4,09%. Δηλαδή, τα δύο κόμματα άθροιζαν λίγο πάνω από το 10% – ποσοστό που πολλοί στην Κεντροαριστερά θεωρούσαν «κατώφλι» και αφετηρία για το Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο, τα πράγματα αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολα, αφού σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μπροστά από το ποσοστό του κόμματος βρίσκεται το ψηφίο «5», ενώ μόνο στις αναγωγές της πρόθεσης ψήφου σε «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» ή «εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος» -με τη γνωστή, ελλειμματική αξιοπιστία τους- το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής αγγίζει το «6».

Αλλαγή γραμμής

Τα παραπάνω ποσοστά είναι προφανώς ανησυχητικά για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς το σύντομο χρονικό διάστημα της μετάβασης από την προσδοκία του διψήφιου ποσοστού και του ρόλου ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό σε κατάσταση… αμφίβολης πολιτικής επιβίωσης συνιστά σκωτσέζικο ντους για όλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό το σκωτσέζικο ντους, λοιπόν, ήταν που προκάλεσε πανικό και έφερε την αιφνίδια αλλαγή γραμμής στο θέμα των εκλογών: η Φώφη Γεννηματά μέσα σε ένα βράδυ ανέκρουσε πρύμναν κι από εκεί που ζητούσε «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» πέρασε στο «εκλογές εδώ και τώρα».

Μάλιστα, ενώ ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης ζητά εκλογές, έχει πετάξει το εκλογικό γάντι στον Αλέξη Τσίπρα για τον Σεπτέμβριο -αναγνωρίζοντας σιωπηρά πόσο ανεύθυνο θα ήταν να γίνουν εκλογές μια ανάσα πριν από τη λήξη του μνημονίου-, η Φώφη Γεννηματά αξίωσε να μην κλείσουν καν η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε και προχθές στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η ίδια για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι περιμένει το… φρούτο να ωριμάσει.

Και στο βάθος αμφισβήτηση

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, καθώς το τελευταίο διάστημα δύσκολα μπορεί να πείσει ότι τηρεί ίσες αποστάσεις. Εμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, συνδέουν τη ροπή της Φώφης Γεννηματά προς την άγρια πόλωση όχι μόνο με τα δημοσκοπικά καμπανάκια, αλλά και με τους ψιθύρους αμφισβήτησης που ήδη ακούγονται στους διαδρόμους του κόμματος.

Αρκετοί, μάλιστα, δεν θεωρούν τυχαία την επαναδραστηριοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο εσωκομματικό προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή του πυρός της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως και τον πήχη που έθεσε -για την ίδια τη Φώφη Γεννηματά- προ ημερών σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε το άθροισμα των ποσοστών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής και διεκδικητής του προεδρικού θώκου του Κινήματος Αλλαγής, με πολλούς να εικάζουν ότι αν η κυρία Γεννηματά περάσει κάτω από τον πήχη, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επανέλθει. Και μπορεί να μην είναι ο μόνος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ