Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Την ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης έναντι της διαιτησίας με νόμο και την έκδοση εγκυκλίου για τον μηχανισμό με τον οποίο θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί.

Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται η διατήρηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, μόνο για τον εταίρο που δέχεται την μεσολάβηση όταν η άλλη πλευρά αρνείται, αλλά και οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου των δημοσιογράφων, καθώς οι παροχές του πρέπει να εναρμονιστούν με αυτές του ΕΤΕΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα της 4ης αξιολόγησης ρυθμίζει επίσης ασφαλιστικές εκκρεμότητες του νόμου Κατρούγκαλου, όπως την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019, τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, την έκδοση των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ περιλαμβάνει μέτρα και για την Πρόνοια, όπως την επέκταση του προγράμματος αναπηρίας σε όλη την χώρα, αλλά και το νέο Επίδομα Στέγασης.

Στο σκέλος των εργασιακών το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπει ως προαπαιτούμενο την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, ώστε αυτές να μπορούν να επεκτείνονται από τον Αύγουστο. Στο μέτωπο της διαιτησίας προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία :

– επανέρχεται η διακριτική ευχέρεια του μεσολαβητή να υποβάλει πρόταση, η οποία θα επιτρέπει σε εργοδότες και εργαζόμενους να επαναλάβουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

– επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία μόνο για το μέρος που έχει αποδεχθεί την πρόταση διαμεσολάβησης ενώ η άλλη πλευρά την έχει αρνηθεί ή έχει εντελώς απορρίψει την διαδικασία.

– Επανεξετάζονται τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη στη διαιτητική απόφαση, με την προσθήκη και της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Στα συμφωνηθέντα περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όπως και η στροφή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προς ένα ανοιχτό μοντέλο μονίμως διαθέσιμο στους ωφελούμενους.

Ασφαλιστικές «ουρές»

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η μόνη αρνητική έκπληξη αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς προβλέπεται εναρμόνιση του ύψους των επικουρικών συντάξεων του Δημοσιογραφικού Ταμείου με τους νέους κανόνες που ισχύουν στο ΕΤΕΑΕΠ – ετήσια αναπλήρωση 0,45%. Στο μεταξύ ο πόρος που θεσμοθετήθηκε στο 2% επί του τζίρου, θα χρηματοδοτεί μόνο τις παροχές υγείας.

Προβλέπεται επίσης -ως προαπαιτούμενο- η υπουργική απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά πληρωμής του επιδόματος.

Επίσης στο κείμενο αναφέρεται ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019), η έκδοση όλων των συντάξεων που αφορούν αιτήσεις του 2016, όπως και το 30% των αιτήσεων του 2017, καθώς και τουλάχιστον 13.800 νέων επικουρικών (αιτήσεις 2015 – 2016).

Στο ΚΕΑΟ μεταφέρονται όλα τα χρέη προς τα Ταμεία συμπεριλαμβανόμενων και των ρυθμισμένων, ενώ πρέπει να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες για την μεταφορά προσωπικού από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ. Στη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων για τους ασφαλισμένους προτεραιότητα έχουν όσοι είναι άνω των 55 ετών, ενώ πρέπει να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Προβλέπεται επίσης η νομοθέτηση της σταδιακής επέκτασης σε όλη την χώρα του πιλοτικού προγράμματος για την αναπηρία, με την προοπτική έως το τέλος του 2018 να εφαρμοστεί νέος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας για επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας, με βάση και τα αποτελέσματα του πιλοτικού.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος επιδοτήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Προβλέπεται επίσης η θεσμοθέτηση του Επιδόματος Στέγασης.

Πηγή: insider.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 142 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 142 Η Μαρίνα επιτίθεται στον Μάνο, γιατί θεώρησε άδικη...