Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια τα κέρδη της μαφίας των αντικαρκινικών φαρμάκων

Σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας τον τζίρο της μαφίας των φαρμάκων που έκλεβαν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία. Τα μέλη της σπείρας έστελνε τα σκευάσματα, η αξία των οποίων έφτανε έως και τις 3.500 ευρώ, σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία. Ηγετικά στελέχη, ένας 70χρονος Αιγύπτιος, ένας 64χρονος και μια 57χρονη γυναίκα.

Η κομπίνα είχε ξεκινήσει το 2013 όταν ο «Αιγύπτιος» που διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, έφτιαξε μια φαρμακευτική εταιρία στην Αίγυπτο και ένα φαρμακείο και μια φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα. Θεωρητικά έστελνε τα σκευάσματα κατά του καρκίνου στη χώρα μας, αλλά πρακτικά αυτό που έκανε, ήταν αν αφαιρεί σκευάσματα από το Λαϊκό νοσοκομείο και αποθήκες του ΕΟΠΥΥ και να τα στέλνει στις χώρες της Ευρώπης όπου τα υπερτιμολογούσε. Μάλιστα ήταν τόσο επαγγελματικά δομημένη η σπείρα που είχαν φτιάξει φαρμακείο και φαρμακαποθήκη και στην Γερμανία, όπου σταθερό πελατολόγιο πλήρωνε διπλάσιες τιμές από αυτές της Ελλάδας για να λαμβάνει τα φάρμακα. Κατά την διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν σε αποθήκες, κουτιά και ψυγεία σπιτιών, φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ. Τα μέλη της μαφίας είχαν στρατολογήσει «μαϊμού» καρκινοπαθείς που έπαιρναν τα σκευάσματα και στην συνέχεια τα παρέδιδαν στα μέλη της σπείρας. Αυτοί έπαιρναν ένα καλό «μεροκάματο’ για τις υπηρεσίες τους. ο δεύτερος τρόπος που υπαιξαιρούσαν τα φάρμακα, ήταν η παροχή μειωμένης δόσης σε πραγματικούς καρκινοπαθείς. Πρακτικά αντί να δίνου ν 500ml που όριζε η δοσολογία, έδιναν 300 και το υπόλοιπο το επανασκεύαζαν και το έστελναν στο εξωτερικό.

Τα φάρμακα μετέφερε στο εξωτερικό ο ίδιος ο 70χρονος εγκέφαλος με εικονικά τιμολόγια, ή ακόμη και κούριερ που ήταν και αυτοί στο κόλπο. Έπαιρναν τις τα προς αποστολή δέματα με τα φάρμακα από φαρμακαποθήκη και τα έστελναν αεροπορικώς. Η αποθήκευση ήταν τόσο κακής ποιότητας που τα φάρμακα καθίσταντο επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Βασικό ρόλο στην μαφία έπαιζαν οι δυο νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο Λαϊκό, καθώς ήταν εκείνες που είχαν πρόσβαση στα φάρμακα. Τις είχε «στρατολογήσει» ένας πρώην νοσηλευτής του νοσοκομείου.
Φάρμακα σε ψαράδικο και ανθοπωλείο!

Όσο απίστευτο και αν μοιάζει, τα μέλη τη μαφίας των φαρμάκων, έκρυβαν φάρμακα σε ένα ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και σε ένα ανθοπωλείο στο Παγκράτι, όπου τα αποθήκευαν σε πάγο για 24 ώρες μέχρι να έρθει η στιγμή της μεταφοράς τους στις χώρες του εξωτερικού.


Ο «Μηχανόβιος» και το «Άβα»

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες των φαρμάκων που ήθελαν να υπαιξαιρέσουν από τα νοσοκομεία και τα δημόσια φαρμακεία. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούσαν τα αρχικά γράμματα των σκευασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θέλω το «Ο», το «ΜΑ» το «ΣΤΕΛΑ» και το «ΑΒΑ». Δυο εκ των μελών δε είχαν και συγκεκριμένα ονόματα. Ο 64χρονος υπαρχηγός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για κάθειρξη 11 ετών ήταν ο «Έλληνας» ενώ ένα μέλος του σκληρού πυρήνα της σπείρας ήταν ο Μηχανόβιος».

Για την εξάρθρωση της σπείρας τα στελέχη τη οικονομικής αστυνομίας εργάζονταν τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ το «κουβάρι» της δράσης της μαφίας, ξεκίνησαν να ξετυλίγουν αστυνομικοί από την Γερμανία.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ